352
Σημείο έκδοσης εισιτηρίων στα σταθμό στο Σαντιάγο φλέγεται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων | REUTERS/Ramon Monroy

Χιλή: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Σαντιάγο, ταραχές για τις αυξήσεις στο μετρό

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 12:36
Σημείο έκδοσης εισιτηρίων στα σταθμό στο Σαντιάγο φλέγεται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων
|REUTERS/Ramon Monroy

Χιλή: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Σαντιάγο, ταραχές για τις αυξήσεις στο μετρό

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 12:36

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και ανέθεσε σε ανώτατο στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια μετά μια ημέρα εμπρησμών και συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών.

Οι ταραχές ανάγκασαν τις Αρχές να αποκλείσουν όλους τους σταθμούς του μετρό.

Πριν κλείσουν οι σταθμοί, οι εκκλήσεις πλήθαιναν προς το επιβατικό κοινό να μπει στα τραίνα χωρίς εισιτήριο, για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, που από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο Σαντιάγο, μια πόλη με μεγάλη ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με την αύξηση, τα εισιτήρια είναι αναλογικά τα πιο ακριβά στη Νότια Αμερική.

// REUTERS/Carlos Vera

«Ολο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς (συνολικά είναι 164), όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.

Το μετρό του Σαντιάγο είναι το μεγαλύτερο (μήκος 140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική. Θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με τα πόδια στο σπίτι τους, μερικές φορές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, κάτι που προκάλεσε σκηνές χάους και απελπισίας.

Διαδηλωτές έστησαν σε διάφορα σημεία οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες που ξέσπασαν έπειτα από πολύ καιρό ηρεμίας στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Ο πρόεδρος Πινιέρα αποκάλεσε τους διαδηλωτές παραβατικούς και πρόσθεσε ότι «η επιθυμία να σπάσουν τα πάντα δεν είναι διαμαρτυρία, είναι έγκλημα».

Την Πέμπτη, 133 άτομα συνελήφθησαν για ζημιές μέσα στους σταθμούς του μετρό, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 400 έως 500 εκατομμύρια πέσος (630.000 ευρώ).