751
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης | ΑΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Χατζηδάκης: «Εμείς με τους νέους, εσείς με τα δόγματά σας»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 21:01
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης
|ΑΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Χατζηδάκης: «Εμείς με τους νέους, εσείς με τα δόγματά σας»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 21:01

Στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου άρχισε να συζητείται το νομοσχέδιο περί «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε αναλυτικώς.

Ο υπουργός άσκησε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση για την επικριτική στάση της, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιό του: «Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται σε μοντέλα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους. Εσείς υποστηρίζετε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, λες και έχουμε το τέλειο κοινωνικό κράτος και ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς υιοθετώντας τη λογική του ‘ατομικού κουμπαρά’ επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος. Εσείς τι όραμα έχετε;  Να μείνουμε στη δεκαετία του 60 και του 70; Ρωτήστε τους νέους που πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη! Χάσατε την ευκαιρία για κριτική που να σχετίζεται με το νομοσχέδιο. Αντί για αξιόπιστη κριτική, βάλατε αυτογκόλ, σωρηδόν και κατ’ εξακολούθηση. Εγώ είμαι ευγνώμων για την κριτική αυτή γιατί μας δίνει πόντους. Είστε χορηγοί της κυβέρνησης».

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησαν οι συγκεκριμένες απαντήσεις του στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου και η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή εκθέτει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο θα πάει στις καλένδες και ότι υπάρχει εμπλοκή με τους θεσμούς. Το ότι κατατέθηκε κανονικά δείχνει ότι έγινε αποδεκτό στις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς οι ρυθμίσεις του ισχύουν στις χώρες που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «Λέτε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει τις συντάξεις των νέων διότι θα τους επιτρέψει, αντί να δίνουν τις εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά και να πληρώνουν με αυτές τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, να έχουν έναν ατομικό κουμπαρά ο καθένας και να διαμορφώνουν το ύψος της σύνταξής τους, επιλέγοντας το δικό τους επενδυτικό προφίλ, είτε είναι συντηρητικό είτε ισορροπημένο είτε επιθετικό. Μεγάλη καταστροφή! Εμείς υποστηρίζουμε το σύστημα αυτό, αφού με βάση τα μοντέλα των χωρών που υιοθετούμε θα παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43%-68%.  Εσείς πιστεύετε στο κράτος-πατερούλη και, ενώ παριστάνετε τους προοδευτικούς, στην πραγματικότητα υποστηρίζετε πολιτικές που στρέφονται εναντίον των νέων».

Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός και στην άποψη ότι το νομοσχέδιο εισάγει, δήθεν, τον τζόγο στο ασφαλιστικό σύστημα. Είπε: «Είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου; Τι τζόγος είναι αυτός  που συνοδεύεται από κρατική εγγύηση ότι, και ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του καινούριου ταμείου, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό; Επίσης εγγυόμαστε ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Επομένως υπάρχει διπλή εγγύηση και για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους και για όσους μπαίνουν στο καινούργιο σύστημα. Τι είδους τζόγος είναι αυτός; Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολλές χώρες που υιοθέτησαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το εγκατέλειψαν κατόπιν, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για τριτοκοσμικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, και για χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα. «Εμείς εφαρμόζουμε το σκανδιναβικό μοντέλο που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία. Θα μας κάνετε κριτική για ένα σύστημα που δεν ακολουθούμε; Από το 2007 είμαι στη Βουλή, αλλά πρώτη φορά ακούω τέτοια συζήτηση, με τόση απόσταση από την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στην κριτική περί ακαταδίωκτου των μελών του ΔΣ του ΤΕΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα μέλη του διώκονται τόσο για δόλο όσο και για βαριά αμέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που εξανίσταται, στον αντίστοιχο νόμο για το ΔΣ της ΑΑΔΕ προέβλεψε να διώκονται μόνο για δόλο. Και πρόσθεσε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε με μειοψηφία ενός μόνο δικαστή ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό.

Τέλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΧΑ περί του μεγάλου κόστους της μεταρρύθμισης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Σε έναν προϋπολογισμό με κρατικές δαπάνες 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο που δίνει 15 δισ. ετησίως για τις συντάξεις, αποφασίζουμε -και το λέμε-  ότι θα δίνουμε μεσοσταθμικά 120 εκατ. τον χρόνο για να παίρνουν οι νέοι μας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Πείτε όχι! Βγείτε και πείτε ότι λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας είστε αντίθετοι σε αυτή την πρόταση! Να δω πώς θα σας αντιμετωπίζουν οι νέοι…»

Και ο υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ως εξής: «Κάνουμε πολύ σημαντική τομή, μία μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Εμείς πάμε με τους νέους, με την κοινή λογική και με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Εσείς θα μείνετε με τα δόγματά σας και θα συνεχίσετε να είστε χορηγοί της κυβέρνησης με την άστοχη, υπερβολική και ακραία κριτική σας. Σας ευχαριστούμε πολύ…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News