611
PilCam, η κάμερα σε κάψουλα που θα κάνει μαζικό προληπτικό έλεγχο στον βρετανικό πληθυσμό | University of South Alabama

Βρετανία: μαζικοί έλεγχοι για την πρόληψη του καρκίνου με χάπι-κάμερα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 21:34
PilCam, η κάμερα σε κάψουλα που θα κάνει μαζικό προληπτικό έλεγχο στον βρετανικό πληθυσμό
|University of South Alabama

Βρετανία: μαζικοί έλεγχοι για την πρόληψη του καρκίνου με χάπι-κάμερα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 21:34

Καθώς η Βρετανία έχει χορηγήσει στο 33,3% του πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και έχουν γίνει 23,77 εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας αναζητούν πλέον λύσεις για να μειώσουν τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει ειδικοί στη Βρετανία, περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς δεν έχουν κάνει τις προγραμματισμένες προληπτικές εξετάσεις τους λόγω του κορονοϊού.

Ενα από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους ειδικούς είναι ο καρκίνος. Κι αυτό διότι οι προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευση της νόσου έχουν μείνει πολλούς μήνες πίσω, με αποτέλεσμα, αν δεν λάβουν εγκαίρως μέτρα, να αντιμετωπίσουν μαζικά περιστατικά με προχωρημένα στάδια καρκίνου.

Ετσι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μαζικούς ελέγχους στις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ώστε να διαγνώσουν όσο περισσότερες κακοήθειες είναι δυνατόν, άμεσα. Πώς θα το καταφέρουν;

Με την ευρεία διάθεση ειδικής ψηφιακής κάμερας, η οποία χορηγείται στον ασθενή σε μορφή κάψουλας. Το χάπι-κάμερα θα διανεμηθεί σε πρώτη φάση σε περισσότερους από 11.000 πολίτες σε 40 περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η κάμερα λαμβάνει περισσότερες από 57.000 εικόνες από το πεπτικό σύστημα και προορίζεται για να αντικαταστήσει πολύπλοκες και δυσάρεστες εξετάσεις, όπως είναι η κολονοσκόπηση.

Πως λειτουργεί

Την προηγούμενη μέρα από την εξέταση, ο ασθενής λαμβάνει καθαρτικό για τον καθαρισμό του εντέρου. Για εξέταση με κάψουλα λεπτού εντέρου, η ποσότητα καθαρτικού είναι μικρότερη από αυτή της κολονοσκόπησης.

Την ημέρα της εξέτασης ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στο ιατρείο και αφού φορέσει τη ζώνη-δέκτη που έχει πάνω της το καταγραφικό μηχάνημα, καταπίνει την κάψουλα, η οποία αρχίζει να καταγράφει είτε άμεσα, στην περίπτωση της κάψουλας του λεπτού εντέρου, είτε μερικές ώρες μετά, για την κάψουλα του παχέος εντέρου.

Ο ασθενής έπειτα συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του. Δύο με τέσσερις ώρες αργότερα μπορεί να πιει διαυγή υγρά και 4 με 6 ώρες αργότερα μπορεί να γευματίσει ελαφρά.

Περίπου 10 ώρες μετά την κατάποση της κάψουλας, ο ασθενής επιστρέφει στον γιατρό τον εξοπλισμό καταγραφής. Το φωτογραφικό υλικό μεταφέρεται σε έναν υπολογιστή με ειδικό λογισμικό και συντίθεται ένα βίντεο διάρκειας 8 με 12 ωρών.

Ο γιατρός βλέπει το βίντεο και εντοπίζει τυχόν ανωμαλίες, ενώ ειδικά προγράμματα επιτρέπουν και τον αυτόματο εντοπισμό παθολογικών καταστάσεων, όπως π.χ. μιας μικροσκοπικής εστίας αιμορραγίας.

Επιστημονική φαντασία; Οχι πια…

«Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά το βρετανικό ΕΣΥ το κάνει πραγματικότητα. Οι κάμερες αυτές, καθώς διέρχονται από διάφορα όργανα του σώματος, λαμβάνουν δύο εικόνες το δευτερόλεπτο και ελέγχουν ύποπτα σημάδια καρκίνου και άλλων παθολογικών ευρημάτων, όπως είναι η νόσος του Κρον», λέει ο σερ Σάιμον Στίβενς, διευθύνων σύμβουλος του NHS.

Η ενδοσκοπική κάψουλα του παχέος εντέρου έχει ενδείξεις όμοιες με αυτές μιας κλασικής κολονοσκόπησης, δηλαδή κάνει προληπτικό έλεγχο καρκίνου, διερεύνηση αναιμίας, αιμορραγίας κ.ά. και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει αντένδειξη για διενέργεια κολονοσκόπησης ή η κολονοσκόπηση δεν είναι ανεκτή, δεν είναι τεχνικά δυνατό να ολοκληρωθεί ή ακόμη και κατ’ επιλογή του ασθενούς. Ωστόσο, λόγω πανδημίας, το βρετανικό ΕΣΥ αποφάσισε την ευρεία χρήση της.

Απαραίτητες ή όχι οι εξετάσεις;

Πάντως, ο προληπτικός έλεγχος και αυτό που σήμερα είναι «απαραίτητο» περνάει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην Ιστορία του.

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες στις ΗΠΑ κάνουν ενδελεχείς έρευνες και καταρτίζουν σχέδια για την αποκρυπτογράφηση του τι τελικά θα πρέπει να θεωρεί απαραίτητο και σημαντικό ο γιατρός για τους ασθενείς του και τι όχι (εδώ).

Ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν αφού βγούμε από την πανδημία και θα είναι συνάρτηση του ποσοστού αύξησης των επισκέψεων σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, με τις θεραπείες που θα κριθούν απαραίτητες.

Εάν όλοι αυτοί που δεν έκαναν τις προγραμματισμένες προληπτικές εξετάσεις τους δεν εμφανίσουν προβλήματα υγείας, θα είναι πια ξεκάθαρο στους ειδικούς ότι όλες αυτές οι ιατρικές παρεμβάσεις στις οποίες υπέβαλαν τους ασθενείς τους κατά το παρελθόν δεν είναι χρήσιμες και θα πρέπει να περιοριστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...