257
| REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

Βουλγαρία: Ενας «χάκερ-μάγος» πίσω από τη διαρροή όλων των αρχείων της Εφορίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 12:31
|REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

Βουλγαρία: Ενας «χάκερ-μάγος» πίσω από τη διαρροή όλων των αρχείων της Εφορίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 12:31

Νεαρός χάκερ συνελήφθη στη Βουλγαρία με την κατηγορία ότι ευθύνεται για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων και φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών. Είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διαρροή δεδομένων στη χώρα – και ίσως μια από τις πιο σοβαρές που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Η διαρροή αγγίζει σχεδόν όλους τους ενήλικους στη Βουλγαρία, όπως και επιχειρήσεις. Τα δεδομένα που ήλθαν στο φως περιλαμβάνουν στοιχεία για τα εισοδήματα, εκκαθαριστικά, για δάνεια και εισφορές.

Ως δράστης της διαρροής κατονομάστηκε από μέσα ενημέρωσης ο 20χρονος Κρίστιαν Μπόικοφ, εργαζόμενος στο βουλγαρικό παράρτημα αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας. Στην κατοικία και στο γραφείο του στη Σόφια έγινε έρευνα και κατασχέθηκαν μηχανήματα με κρυπτογραφημένα δεδομένα.  Δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχουν συνεργοί.

Ο νεαρός, που συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης, δοκιμάζει ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για κενά και αδύναμα σημεία.

Το 2017 είχε εμφανιστεί μάλιστα στη βουλγαρική τηλεόραση και είχε παρουσιάσει τα κενά ασφάλειας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της Βουλγαρίας. Εξηγούσε τότε ότι έκανε το «καθήκον του ως πολίτης», για να αποσπάσει για την πράξη του τα εύσημα του υπουργού.

Η ποινή με την οποία είναι αντιμέτωπος φτάνει τα οκτώ έτη. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, γράφει το Reuters.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτήρισε τον χάκερ «μάγο», φτάνοντας μάλιστα να πει ότι η χώρα πρέπει να βάζει τέτοια «μοναδικά μυαλά» να δουλεύουν για το κράτος.

Μια διαφορετική εικόνα –αλλά πάντως όχι κολακευτική για το Δημόσιο- αποκόμισαν οι ειδικοί που εξέτασαν τα δεδομένα. Μιλούν για τεχνικές του δράστη που δεν είναι εκλεπτυσμένες και χαρακτηρίζουν τη διαρροή πιο πολύ δείγμα έλλειψης μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες Αρχές παρά ικανοτήτων του χάκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...