1033
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις πριν αναχωρήσει για το Τέξας, την Πέμπτη | REUTERS

Οταν ο Τραμπ ζητάει να αναβληθούν οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 17:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2020 19:55
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις πριν αναχωρήσει για το Τέξας, την Πέμπτη
|REUTERS

Οταν ο Τραμπ ζητάει να αναβληθούν οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 17:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2020 19:55

Οσοι είχαν διατυπώσει θεωρίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκανε ό,τι μπορούσε για να μη φύγει από τον Λευκό Οίκο –ακόμα και να μην κάνει εκλογές!– θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι. Από την άλλη είναι και μια ομολογία φόβου και ήττας.

Καθώς βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται και τους νεκρούς από κορονοϊό στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά χιλιάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε για πρώτη φορά δημοσίως ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, 96 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Με ένα μήνυμά του –πού αλλού;– στο Twitter, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στον εφιάλτη της Covid-19 που έχει τσακίσει την προεκλογική του εκστρατεία, όπως βεβαίως και του αντιπάλου του, υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, αλλά προσέφυγε σε μια δικιά του θεωρία συνωμοσίας: επικαλέστηκε τον κίνδυνο… νοθείας λόγω της επιστολικής ψήφου, κάτι που βέβαια στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι κάτι που ο ίδιος διατυμπανίζει συχνά, υπονομεύοντας εκ των προτέρων την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Είναι μάλιστα, το επιχείρημα το οποίο πολιτικοί αναλυτές και αντίπαλοί του θεωρούν ότι θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές.

Λόγω του κινδύνου από τον κορονοϊό και της ανεξέλεγκτης πανδημίας στη χώρα, είναι πάρα πολλοί οι αμερικανοί ψηφοφόροι, που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους περιμένοντας ώρες στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα και προσερχόμενοι στις κάλπες.

Αν δεν υπάρχει η επιλογή της επιστολικής ψήφου, η αποχή μπορεί να είναι σε υψηλά επίπεδα. Για να μην γίνει αυτό, οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπάρχει παντού η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου και ο Τραμπ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την περιορίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγραψε στο Twitter:

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας, οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νοθευμένες στην ιστορία. Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Στην ίδια ανάρτηση, ο Τραμπ λανθασμένα διαχωρίζει την ψήφο δια αλληλογραφίας με την ψήφο όσων απουσιάζουν από την εκλογική τους περιοχή και ψηφίζουν… διά αλληλογραφίας, λέγοντας ότι η μία θέτει τις βάσεις για εύκολη νοθεία, ενώ ή άλλη είναι «καλή». Ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι μιλά για την ίδια ακριβώς διαδικασία, όπως έσπευσαν να του υποδείξουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Εντονα αντέδρασαν και χρήστες στα σχόλια, διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν να θέλει επίμονα να στείλει τους μαθητές στα θρανία τον Σεπτέμβριο παρά την πανδημία, που θερίζει στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή, να θέλει να αναβληθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου για να προστατέψει την υγεία των αμερικανών ψηφοφόρων.

Στην ουσία, ο συσχετισμός επιστολικής ψήφου και νοθείας είναι ένα τέχνασμα του Τραμπ για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να αποτρέψει την αποχή τους από τις κάλπες, καθώς και για να προετοιμάσει το έδαφος σε περίπτωση που η ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν είναι οριακή και μπορεί έτσι να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει καμία δυνατότητα να αποφασίσει για αναβολή των εκλογών, καθώς είναι κάτι που εναπόκειται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του (ελεγχόμενου από το Δημοκρατικό Κόμμα) Κογκρέσου.

Φάνηκε πάντως από το σημερινό tweet του αμερικανού προέδρου ότι όσοι προβλέπουν ότι δεν θα φύγει ήσυχα από τον Λευκό Οίκο, αν χάσει τον Νοέμβριο, έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν.

Σωρεία αντιδράσεων – «Φίλια» και μη πυρά

Ο ιστορικός Μάικλ Μπέσλος απάντησε στο tweet του Τραμπ τονίζοντας ότι «ουδέποτε στην Αμερικανική ιστορία δεν υπήρξε μια επιτυχημένη προσπάθεια “καθυστέρησης των προεδρικών εκλογών».

Ο γνωστός νομικός Νιλ Κάτιαλ έγραψε: «Μην χάνετε χρόνο σας με το τέχνασμα του Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από την τραγική οικονομία και τους αριθμούς της COVID. Είναι ανόητο. Το Σύνταγμα (άρθρο 2) δίνει αυτήν την εξουσία στο Κογκρέσο».

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης Δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», συνέχισε.

Επίσης, ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος Ανταμ Κίνζινγκερ έγραψε στο Twitter ότι «Υπενθύμιση: Η ημερομηνία των εκλογών ορίζεται από το Κογκρέσο. Και προσωπικά εγώ θα αντιταχθώ όποια απόπειρα καθυστέρησης των εκλογών».

Τέλος, ο Δημοκρατικός Τιμ Κέιν υπενθύμισε επίσης με την σειρά του έναν νόμο του 1845 ο οποίος δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να ορίσει αυτό την ημερομηνία των εκλογών.

Τα «μαζεύει» τώρα ο Τραμπ: «Εθεσε απλά ένα ερώτημα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», όταν αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας, η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter δεν αποτελούσε πρόταση αναβολής.

«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι’ αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...