382
Κάτοικοι διαμαρτύρονται για το μεγαθήριο που κατέπλευσε στην πόλη τους | REUTERS/Manuel Silvestri

Βενετία: Γαληνοτάτη μέχρι που ήρθε το πρώτο μεγα-κρουαζιερόπλοιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 10:53
Κάτοικοι διαμαρτύρονται για το μεγαθήριο που κατέπλευσε στην πόλη τους
|REUTERS/Manuel Silvestri

Βενετία: Γαληνοτάτη μέχρι που ήρθε το πρώτο μεγα-κρουαζιερόπλοιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 10:53

Παρά τις απανωτές εκκλήσεις ειδικών, κατοίκων και διασημοτήτων, μετά από 17 μήνες διακοπής, λόγω της πανδημίας, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο-μεγαθήριο έφτασε στη Βενετία για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Κροατία και τα ελληνικά νησιά.

Το γεγονός προκάλεσε την οργή των κατοίκων, που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε στεριά και θάλασσα.

Τα κρουαζιερόπλοια τέτοιου μεγέθους, καταστρέφουν το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και τα απόνερά τους διαβρώνουν τα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων της.

Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη του θηριώδους MSC Orchestra των 92.000 τόνων, που παρέλαβε 650 επιβάτες προτού αποπλεύσει για το Μπάρι, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι ότι θα απαγορευθούν τα πλοία στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

Το MSC Orchestra καταφθάνει στη Βενετία

«Η ιταλική κυβέρνηση τα πήγε περίφημα εξαπατώντας όχι μόνον τους κατοίκους της Βενετίας, αλλά και τις εφημερίδες και την κοινή γνώμη ανά την υφήλιο», δήλωσε ο Τομάζο Κατσιάρι επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστών Νο Grandi Navi («Οχι Μεγάλα Πλοία»), που έκαναν διαδήλωση με σκάφη.

Διαδηλωτές εναντίων των πλοίων, στη Βενετία

Παράλληλα, άλλη ομάδα κατοίκων, η Si Grandi Navi («Ναι στα Νεγάλα Πλοία»), που θέλουν τα πλοία γιατί εργάζονται στα κρουαζιερόπλοια, και είχαν μείνει χωρίς δουλειά από την άνοιξη του 2020, έκανε αντιδιαδήλωση.

Η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των «πλωτών ξενοδοχείων» από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας και ότι θα δένουν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ ήταν στα σκαριά σχέδια για την κατασκευή λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια εκτός της λιμνοθάλασσας.

Τμήμα του πλοίου ξεπροβάλει μέσα από τα ιστορικά κτίρια της Βενετίας

Το διάταγμα εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι να υποστηρίζει ότι τερματίστηκε οριστικά η άφιξη πλοίων «ψηλών σαν πολυκατοικίες». Ωστόσο, για να μπορούν να δένουν τα πλοία αυτά στο λιμάνι της Μαργκέρα θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Στο μεταξύ, ο μόνος τρόπος για να εισέλθουν τα πλοία στη Βενετία είναι μέσω του καναλιού Giudecca, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα θηριώδες κρουαζιερόπλοιο με 13 καταστρώματα έπεσε πάνω σε προβλήτα και τουριστικό σκάφος τραυματίζοντας πέντε άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...