378
O κ. Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη ότι δεν κύρωσε νωρίτερα τη συμφωνία, τόνισε ο κ, Βαρβιτσιώτης | ΙΝΤΙΜΕnews

Βαρβιτσιώτης: Ευθύνη Τσίπρα η καθυστέρηση για την ΑΟΖ – αν ήταν εμπόδιο ο Κοτζιάς, ας τον έδιωχνε

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 14:40
O κ. Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη ότι δεν κύρωσε νωρίτερα τη συμφωνία, τόνισε ο κ, Βαρβιτσιώτης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Βαρβιτσιώτης: Ευθύνη Τσίπρα η καθυστέρηση για την ΑΟΖ – αν ήταν εμπόδιο ο Κοτζιάς, ας τον έδιωχνε

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 14:40

«Τίποτα δεν παραχωρήθηκε», «καμία υποχώρηση δεν σημειώθηκε, σε κανένα πεδίο, από την ελληνική πλευρά». «Αυτό που αποφασίστηκε είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  σε όσα υποστήριξε επί της συμφωνίας με τους Ιταλούς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς –δηλώσεις τις οποίες έσπευσε να εκμεταλλευθεί αμέσως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να στηρίξει τη δική του επιχειρηματολογία για τις θαλάσσιες ζώνες στη ΝΑ Μεσόγειο (περισσότερα εδώ).

Οσο για τη δήλωση Τσίπρα ότι είχε συμφωνήσει από το 2016 για την ΑΟΖ  με τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι, αλλά δεν τον άφησε να ολοκληρώσει τη συμφωνία ο κ. Κοτζιάς (εδώ), ο κ. Βαρβιτσιώτης επεφύλαξε ένα ιδιαίτερα δηκτικό σχόλιο:

«Αν δεν τον άφηνε o υπουργός του, ο ίδιος έχει την ευθύνη για την επιλογή του. Αν διαφωνούσε ας του ζητούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, άρα αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι στον κ. Κοτζιά.

»Αν όμως ισχύει αυτό το οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς, ότι αυτή η συμφωνία περιορίζει την κυριαρχία, ας έρθει ο κ. Τσίπρας να μας το πει.

»Αν όμως ισχυρίζεται ότι είναι παρόμοια με εκείνη που είχε συμφωνήσει με τον κ. Τζεντιλόνι έχει τεράστια ευθύνη ότι δεν την κύρωσε νωρίτερα», παρατήρησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εξάλλου ότι από το 2018 η Ελλάδα είχε διακόψει τις πολιτικές σχέσεις της με την Ιταλία, λόγω -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «εσωτερικών πολιτικών ελιγμών του κ. Τσίπρα, επειδή δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τον κ. Σαλβίνι».

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για επικοινωνιακή πολιτική και παράδοση εθνικής κυριαρχίας, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για υποταγή στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν τροποποίησε τις -προ του Δικαίου της Θάλασσας- συντεταγμένες του 1977, δίνοντας έτσι μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά (ισχυρισμό που όπως προαναφέρθηκε, έσπευσε να αξιοποιήσει δεόντως ο τούρκος ΥΠΕΞ).

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αναγνωρίζει δικαιώματα σε τρίτους σε ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη κάνοντας, όπως λέει, «μέτοχο» της ελληνικής ΑΟΖ την Ιταλία και συνδιαχειριστή της την ΕΕ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΝ.ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για…

Geplaatst door Νίκος Κοτζιάς op Dinsdag 9 juni 2020

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...