462
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε παλαιότερη φωτογραφία από το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή | INTIMEnews

Βαρουφάκης: Στις 10 Μαρτίου δίνω τις ηχογραφήσεις των Eurogroup – δεν θέλω να λείπω όταν θα γίνει το μπαμ!

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 16:00
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε παλαιότερη φωτογραφία από το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή
|INTIMEnews

Βαρουφάκης: Στις 10 Μαρτίου δίνω τις ηχογραφήσεις των Eurogroup – δεν θέλω να λείπω όταν θα γίνει το μπαμ!

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 16:00

Mετά την άρνηση (εδώ) του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να παραλάβει το στικάκι με τις απομαγνητοφωνήσεις από τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στις 10 Μαρτίου θα τις δώσει όλες στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου.

Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε συνομιλία που είχε την Τσικνοπέμπτη με εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη διάρκεια γεύματος στο εστιατόριο «17».

Οπως διευκρίνισε, οι απομαγνητοφωνήσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη ημερομηνία (10 Μαρτίου), ώστε να είναι και ο ίδιος στην Αθήνα για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα ή ζήτημα που θα τεθεί, από οποιαδήποτε πλευρά (την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα απουσιάζει σε ταξίδι στην Αυστραλία).

Ηδη, ενημέρωσε, έχουν αρχίσει να μεταφράζονται συγκεκριμένα αποσπάσματα τα οποία θα δοθούν στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη 10 Μαρτίου, για να συμπληρώσει με νόημα: «δεν θέλω να λείπω όταν θα γίνει το μπαμ»!

«Γιατί τώρα;» ήταν το ερώτημα που του έγινε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να επικαλείται στην απάντησή του δύο λόγους – από έναν για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον, υποστήριξε, το κάνω επειδή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι 40 δισ. των «κόκκινων» δανείων οφείλονται στον Βαρουφάκη και δεύτερον επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στον απολογισμό του μού έριξε ευθύνες, επειδή – λέει- δεν έκανα τις απαιτούμενες συμφωνίες με τους ομολόγους μου (τότε) των χωρών του Νότου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η αποκάλυψη των συνομιλιών θα φωτίσει αθέατες πλευρές των συνεδριάσεων, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ θα αποκαλύψει επίσης την αλαζονεία τους, αλλά και τον ανθελληνισμό τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό που θα βγει στο φως, επέμεινε, είναι αλήθεια: το ότι δηλ. όσες προτάσεις και αν κατέθετε η ελληνική πλευρά για να υπάρξει μια καλή συμφωνία, απορρίπτονταν ασυζητητί.

Δευκρίνισε, τέλος, ότι οι ηχογραφήσεις αρχίζουν μετά το τρίτο Eurogroup επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπιστώθηκε ότι στο κορυφαίο αυτό όργανο της ΕΕ  δεν τηρούνταν πρακτικά.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου και τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε  αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει να αναλάβει κάποιος με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», ήταν το σχόλιο με το οποίο είχε συνοδεύσει ο πρόεδρος της Βουλής την άρνησή του να παραλάβει τον φάκελο και να τον προωθήσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει σε σχετικό κείμενό του ότι «η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για έναν λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επέμεινε, τέλος, πως δεν ανησυχεί για τυχόν νομικές συνέπειες από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, υπενθυμίζοντας ξανά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με το αρχείο καταγραφής των συνεδριάσεων του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...