554
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τσίπρας σε ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν χρειάζομαι εκλογή από τη βάση για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας»…

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 21:17
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τσίπρας σε ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν χρειάζομαι εκλογή από τη βάση για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας»…

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 21:17

Τα «έξι άμεσα βήματα» για το χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ και «το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου» που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, «δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

Οπως αναφέρει το iefimerida, στην πεντάωρη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογής από τη βάση.

Αναφερόμενος στα σενάρια για απευθείας εκλογή προέδρου, χαρακτήρισε τη συζήτηση «αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο» και υπογράμμισε: «Σε ό,τι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Εχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα, και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».

«Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών» ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αυτός ο δρόμος είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας».

Ταυτόχρονα, στήριξε ανοικτά τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη στις επιθέσεις που δέχεται «εξ οικείων» όπως ο ίδιος λέει. Οπως τόνισε, «οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».

Σκουρλέτης: Οποιος έχει θέμα με τον γραμματέα, να το θέσει αρμοδίως

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του κόμματος επανέλαβε αυτό που είχε πει και σε συνάντηση που είχε προ μιας εβδομάδας με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του: «Αν υπάρχει θέμα με τον γραμματέα, από κάποιον σύντροφο, να το θέσει, όπως προβλέπει το καταστατικό».

Μετά και τη στήριξη Τσίπρα πάντως, ουδείς έθεσε θέμα, τουναντίον φάνηκαν να στηρίζουν τον γραμματέα του κόμματος. Πάντως, ο Θοδωρής Δρίτσας, κατά πληροφορίες, είχε έρθει με έτοιμο κείμενο υπέρ της στήριξης του Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να αποσπάσει επ’ αυτού την έγκριση των συντρόφων του, αλλά η κάλυψη Τσίπρα ήταν τόσο ισχυρή ώστε δεν χρειάστηκε τελικά να το ανασύρει.

Τα «έξι βήματα» του μετασχηματισμού

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του κόμματος είναι:

1. Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
2. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος (eSYRIZA).
3. Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
4. Η έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1ης Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία/περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
5. Οι ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
6. Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...