903
Ζιλιέτ Μπινός και Κατρίν Ντενέβ χαμογελαστές στο κόκκινο χαλί της φετινής Μόστρα | Reuters

Αστέρια και πολιτικά μηνύματα στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 19:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2019 21:28
Ζιλιέτ Μπινός και Κατρίν Ντενέβ χαμογελαστές στο κόκκινο χαλί της φετινής Μόστρα
|Reuters

Αστέρια και πολιτικά μηνύματα στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 19:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2019 21:28

Τις πύλες της  άνοιξε η 76η Διεθνής Εκθεση Κινηματογραφικής Τέχνης της Βενετίας (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia), ένα από τα πιο περίφημα και σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1932.

Η φετινή διοργάνωση εκτιμάται πως θα ξεχωρίσει σίγουρα σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών λόγω της πληθώρας των αστέρων της 7ης τέχνης, και όχι μόνο, που αναμένεται να δώσουν το παρών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Corriere della Sera είναι πιο εύκολο να απαριθμηθούν οι απόντες, δεδομένου ότι στο νησί Λίντο της Γαληνοτάτης αναμενόταν να εμφανιστούν, μεταξύ πολλών άλλων, η Μέριλ Στριπ, ο Μπραντ Πιτ, η Γκονγκ Λι, ο Ζαν Ντιζαρντέν, η Μόνικα Μπελούτσι, η Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Τζόνι Ντεπ, ο Τζουντ Λο και ο Μικ Τζάγκερ. Και η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στο Palazzo del Cinema, την επίσημη έδρα του φεστιβάλ, είναι η «La vérité» του Χιροκάζου Κόρε Εντα.

Στο νέο έργο του ιάπωνα δημιουργού που πέρυσι τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για τους «Κλέφτες Καταστημάτων» πρωταγωνιστούν δύο ντίβες του γαλλικού κινηματογράφου, η Κατρίν Ντενέβ και η Ζιλιέτ Μπινός, τις οποίες πλαισιώνει με την παρουσία του ο Ιθαν Χοκ.

Η ιταλίδα ηθοποιός Αλεσάντρα Μαστρονάρντι που άνοιξε την τελετή έναρξης

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αναμένεται πως θα αποτελέσει ένα «προνομιακό παρατηρητήριο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, ζητημάτων πολιτικού χαρακτήρα που κυριαρχούν στην παγκόσμια επικαιρότητα. Εντός του εν λόγω πλαισίου, οπότε, στη Βενετία αναμένεται να μεταβεί και ο ρώσος πρώην ολιγάρχης και νυν αντιφρονών και μισητός εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ «Citizen K» του βραβευμένου με Οσκαρ αμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού Αλεξ Γκίμπνεϊ.

O Μιχαήλ Χοντορκόφσκι σε καρέ από το ντοκιμαντέρ «Citizen K»

Και ένας άλλος Αμερικανός, πασίγνωστος ανά την υφήλιο για την αμεσότητα με την οποία θίγει κάποια από τα πολλά κακώς κείμενα της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, ο Σπάικ Λι, δήλωσε πως την 1η Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται και αυτός στο Λίντο για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του «American Skin», έργο του Νέιτ Πάρκερ που καταγγέλλει τις μεθόδους αντιμετώπισης των Αφροαμερικανών από τις αστυνομικές δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Πολιτική διάσταση κατέληξε να έχει και η συμμετοχή του Ρομάν Πολάνσκι στο διαγωνιστικό, μάλιστα, τμήμα του φεστιβάλ με το «J’accuse», έργο που περιστρέφεται γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του Αλφρεντ Ντρέιφους, του γάλλου αξιωματικού που καταδικάστηκε αδίκως για εσχάτη προδοσία.

Ο πρόεδρος της Μόστρα, Πάολο Μπαράτα, στην εναρκτήρια ομιλία του

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των ταινιών που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα, ο διευθυντής του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα έγινε αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων, όχι μόνον γιατί δεν έδωσε περισσότερο χώρο στις γυναίκες δημιουργούς (στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν μόλις δύο) αλλά και γιατί επέλεξε να συμπεριλάβει στους διεκδικητές του βαρύτιμου βραβείου τον 86χρονο γαλλοπολωνό σκηνοθέτη ο οποίος εξακολουθεί να καταζητείται στις ΗΠΑ για το βιασμό μιας δεκατριάχρονης πριν από 42 χρόνια ενώ πέρυσι αποβλήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο Ζαν Ντιζαρντέν στη νέα ταινία του Πολάνσκι «J’accuse»

Πολιτικά είναι αναμφίβολα και τα ερωτήματα που θέτει η ταινία «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τον πολυβραβευμένο αμερικανό σκηνοθέτη να καταφέρνει να μετατρέψει σε μια πολιτική σάτιρα το σκάνδαλο των αποκαλούμενων Panama Papers, χάρη στις εξαιρετικές ερμηνευτικές ικανότητες της Μέριλ Στριπ, του Γκάρι Ολντμαν και του Αντόνιο Μπαντέρας.

Στρατευμένη χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό Τύπο και η ταινία της Χάιφα Αλ Μανσούρ, της σκηνοθέτριας από τη Σαουδική Αραβία η οποία μέσω του έργου «The perfect candidate» αφηγείται ακόμη μία γυναικεία ιστορία η οποία εκτυλίσσεται στην αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία της πατρίδας της.

Η Μέριλ Στριπ στο «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Στη Βενετία πρόκειται επίσης να προβληθεί και το «“Κατηγορώ” του Κώστα Γαβρά κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera, αναφερόμενη στη νέα ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη «Adults in the room» («Ενήλικοι στο δωμάτιο») που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 και μέσω του οποίου ο έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει από τη δική του σκοπιά όλα όσα έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας αλλά και στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2015 ενόψει του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου ο Κώστας Γαβράς θα τιμηθεί για το σύνολο του έργου του με το βραβείο Jaeger – LeCoultre Glory to the Filmmaker ενώ αμέσως μετά θα προβληθεί (εκτός διαγωνιστικού τμήματος) η ταινία του με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Λούλη ο οποίος υποδύεται τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα.

O Κώστας Γαβράς με τον Χρήστο Λούλη, στα γυρίσματα της ταινίας «Adults in the room»

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει πως πρόκειται για «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή» ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επικρίσεις που δέχτηκε ο Γαβράς από πολλά εγχώρια ΜΜΕ λόγω της κρατικής επιχορήγησης ύψους 630.000 ευρώ που έλαβε για την ολοκλήρωση της ταινίας του από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά δεν είναι μια απλή αναπαράσταση των γεγονότων και περισσότερο αποτελεί ένα «οικονομικό και χρηματοπιστωτικό φιλμ νουάρ» για μια χώρα στην οποία επιβλήθηκε η «δικτατορία της λιτότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...