360
|

Τράπεζα Πειραιώς: Δάνειο $16,8 εκατ. στη Seanergy Maritime – Πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με κριτήρια ESG

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 11:19

Τράπεζα Πειραιώς: Δάνειο $16,8 εκατ. στη Seanergy Maritime – Πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με κριτήρια ESG

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 11:19

Την πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με ενσωματωμένα κριτήρια ESG από ελληνική τράπεζα, ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής στη δέσμευσή της για εναρμόνιση της επιχειρηματικής της στρατηγικής με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην χρηματοδότηση της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας, προχώρησε στη σύναψη ενός sustainability-linked δανείου με θυγατρική εταιρεία του ομίλου Seanergy Maritime Holdings για τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους απόκτησης πλοίου.

Σύμφωνα με τους όρους της χρηματοδότησης, ύψους 16,85 εκατ. δολαρίων, δίνονται κίνητρα στην εταιρεία για σταδιακή μείωση των εκπομπών CO2 του χρηματοδοτούμενου πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα, στο πλαίσιο διευρυμένων ενεργειών για τη μείωση των εκπομπών CO2, η Seanergy υπέγραψε το «Call to Action for Shipping Decarbonization», που αποτελεί παγκόσμια συμμαχία περισσότερων από 230 ηγέτιδων εταιρειών και οργανισμών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των επιμέρους αγορών της θαλάσσιας οικονομίας. Οι υπογράφοντες αυτήν την «πρόσκληση για δράση» πιστεύουν ότι μια δίκαιη προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα της θαλάσσιας αλυσίδας έως το 2050 είναι και δυνατή και απαραίτητη.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG). Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η executive general manager και επικεφαλής του Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένη Βρεττού, ανέφερε σχετικά:

«Με τη συναλλαγή αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί ακόμα μια φορά, εισάγοντας κριτήρια ESG σε ναυτιλιακή χρηματοδότηση, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως τη δέσμευση της Τράπεζας στην προώθηση πρακτικών που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News