597
|

Το ΠΙΟΠ και η Καλλιθέα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 18:31

Το ΠΙΟΠ και η Καλλιθέα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 18:31

Η φαντασία συναντά τους παραμυθένιους κόσμους και οι χάρτινες σελίδες των παιδικών βιβλίων ταξιδεύουν τα παιδιά με τη βοήθεια της μουσικής, της ευρηματικής αφήγησης και του θεάτρου.

Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου 2019) και διοργανώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

Η έναρξη του εορτασμού θα γίνει με την ανάγνωση σχετικού μηνύματος από την ηθοποιό Φρέζη Μαχαίρα, αλλά και με την ανακοίνωση προκήρυξης διαγωνισμού συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 2 Απριλίου 2019. Επίσης, όσοι επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας θα έχουν την ευκαιρία να δουν στο φουαγιέ έκθεση παιδικού βιβλίου από τις συλλογές των δύο Βιβλιοθηκών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τέσσερις παραστάσεις για παιδιά, για ηλικίες από τεσσάρων ετών και άνω.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

11.30: Μουσική παράσταση

«Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» (ηλικίες 4+)

Η παράσταση ξεκινά με βάση το μουσικό έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ, αλλά στην πορεία όλα ανατρέπονται. Η ιστορία εκτυλίσσεται πλέον στον Ολυμπο και γίνεται πιο δίκαιη τόσο για τον λύκο, όσο και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα μουσικά θέματα ερμηνεύονται από πιανίστα επί σκηνής και γίνονται αφορμή για παιχνίδια ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους μικρούς θεατές. Οι ηθοποιοί βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το μουσικό τους αισθητήριο και να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση και ειδικότερα την προστασία ειδών προς εξαφάνιση, όπως είναι ο λύκος.

Το κείμενο υπογράφει ο Παναγιώτης Τσιρίδης, τη σκηνοθεσία η Μαριάνθη Φωτάκη, και παίζουν οι Δημήτρης Καπαμάς, Μαριάνθη Φωτάκη. Στο πιάνο, η Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

13.00: Δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική

«Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι» (ηλικίες 6+)

Παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια που μας θυμίζουν τις ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μας από στόμα σε στόμα. Νεράιδες, μοίρες, γοργόνες και καράβια ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών μέσα από τη δύναμη του δεκαπεντασύλλαβου, που ρέει σαν ποτάμι, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, στάζει μέλι στην καρδιά και κάνει τη φαντασία να ταξιδεύει. Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια: Οι  Μοίρες, Το Πετροκάραβο, η Γοργόνα και η Ελιά της Αγγελικής Δαρλάση από τη σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ιφιγένεια Κακριδώνη (αφήγηση, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά) και Μαρία Τερζάκη (αφήγηση, τραγούδι, ούτι, φλογέρα, κρουστά).

16.00: Θεατρική παράσταση

«Ενα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη» από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς (ηλικίες 6+)

Ενα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει παντού. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα βιβλίο ταξιδεύει; Οταν ένα βιβλίο περνάει από χέρι σε χέρι και η ιστορία που αφηγείται βοηθάει πολλά παιδιά να ονειρεύονται, να μην φοβούνται, να χαίρονται, να αγαπάνε; Η παράσταση ζωντανεύει τις ιστορίες παιδιών που τα ενώνει ένα βιβλίο. Γιατί το να μοιράζεσαι είναι μια καλή αρχή για κάθε ιστορία.

Το κείμενο «Ενα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη» της Αικατερίνης Παπαγαρυφάλλου, σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου, διακρίθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες που προκήρυξαν, τον Απρίλιο του 2018, η Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας.

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου. Συμμετέχουν: Ιφιγένεια Αδαμίδου, Εύη Βλάχου, Μαρία Δασκαλάκη, Νίκος Καλαντζής, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Φένια Μαυρομάτη, Γιώργος Παπαδάκης,  Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Αναστασία Τσιάκου.

17.30: Θεατρική παράσταση

«Ενα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη» (ηλικίες 6+)

Η ίδια παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Info:

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 09.00-14.00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14.00-20.00).

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ

Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα

Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου)

Τ: 210 3739651-2 www.piop.gr