366
Οι πλημμυρισμένες όχθες του Σηκουάνα, στις 5 Απριλίου. Η βροχή αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Το μικρόβιο που απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 14:35
Οι πλημμυρισμένες όχθες του Σηκουάνα, στις 5 Απριλίου. Η βροχή αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Το μικρόβιο που απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 14:35

Η βροχή «χαλάει» την ποιότητα του νερού στο Σηκουάνα και μπορεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σηκουάνας είναι προγραμματισμένο να «ανοίξει» για κολυμβητικά ολυμπιακά αγωνίσματα ύστερα από έναν αιώνα, αλλά όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη, στα νερά του βρέθηκαν συγκεντρώσεις του μικροβίου E.coli σε ανησυχητικά επιπέδα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που γεμίζουν το ποτάμι με λάσπη.

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (E.coli) είναι ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών και κάποιοι τύποι του παράγουν τοξίνες και είναι νοσογόνοι για τον άνθρωπο.  Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ανεξάρτητου οργανισμού Surfrider Foundation Europe, 14 δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στη γέφυρα Alexandre III, το σημείο εκκίνησης για τους κολυμβητικούς αγώνες, υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας για E.coli.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, δήλωσε ότι πιθανώς να χρειαστεί να αναβληθεί ή ακόμη και να ακυρωθεί το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις πρώτες ημέρες των Ολυμπιακών. «Ξέραμε ότι (σσ. η κολύμβηση στο Σηκουάνα) θα είναι μια πρόκληση, και ξέρουμε ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες τους οποίους θα ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Εστανγκέ.

Οι Αγώνες του Παρισιού αρχίζουν στις 26 Ιουλίου και το τρίαθλο ανδρών και γυναικών είναι προγραμματισμένο για 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα και το μικτό αγώνισμα στις 5 Αυγούστου. Στο Σηκουάνα έχουν προγραμματιστεί επίσης η μαραθώνια κολύμβηση και το τρίαθλο των παραολυμπιακών.

Τον περασμένο Αύγουστο, είχε ακυρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό σκέλος του World Triathlon Para Cup – και οι δύο διοργανώσεις θεωρούνταν «πρόβες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 – λόγω προβλημάτων στην ποιότητα του νερού, αν και το World Triathlon διεξήχθη κανονικά λίγο αργότερα.

Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων έχει γνωστοποιήσει ότι επενδύονται περίπου 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπλαση που θα καταστήσει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμβηση. Το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει και μια δεξαμενή διοχέτευσης του βρόχινου νερού, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ρύπανσης του ποταμού.

Το νερό θα ελέγχεται καθημερινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ανοίξουν τρεις υπαίθριες περιοχές κολύμβησης που θα είναι προσβάσιμες από την προκυμαία. Τότε θα έχουν περάσει 102 χρόνια από τότε που η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε το κολύμπι στον Σηκουάνα λόγω κακής ποιότητας του νερού.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...