390
Στις 3 Αυγούστου, η Ελλάδα «καιγόταν» από τον καύσωνα, όπως αποτυπώθηκε από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus | Copernicus

To ελληνικό meteo θέλει να δίνει ονόματα και στους καύσωνες

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 14:24
Στις 3 Αυγούστου, η Ελλάδα «καιγόταν» από τον καύσωνα, όπως αποτυπώθηκε από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus
|Copernicus

To ελληνικό meteo θέλει να δίνει ονόματα και στους καύσωνες

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 14:24

Ακολουθώντας την τακτική των αμερικανών και βρετανών μετεωρολόγων, οι επιστήμονες του meteo στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια να δίνουν ονόματα στις καταιγίδες και άλλα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα. Τώρα σειρά έχουν οι καύσωνες, όπως είπαν στον Observer.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, έκανε την αρχή με την εξαήμερη κακοκαιρία «Αριάδνη» (5-11 Ιανουαρίου 2017).

Από τότε, αποφασίστηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές, που θα έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που πλήττουν. Η ονοματοδοσία έχει στόχο την πιο άμεση πληροφόρηση των πολιτών ώστε να λάβουν απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Μιλώντας στην Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια των Guardian-Observer,  ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε το σκεπτικό τους για τους καύσωνες, τους «σιωπηλούς δολοφόνους», όπως τους αποκαλεί, που το φετινό καλοκαίρι, έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση την Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Αυτό το πολύ καυτό καλοκαίρι μάς έδωσε ένα δείγμα του μελλοντικού κλίματος, σε 20-30 χρόνια, όταν πιθανότατα θα έχουμε πολύ μεγάλες περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ακραία συμπεριφορά, αλλά μπορεί γίνει ο κανόνας. Σε αντίθεση με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορείς να δεις την ακραία ζέστη», είπε.

«Είναι σημαντικό, συνέχισε,  τόσο οι αρχές όσο και οι πολίτες να γνωρίζουν τον κίνδυνο. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα καιρικό φαινόμενο όταν έχει όνομα. Θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές τους και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να είναι αόρατοι, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

O μετεωρολόγος θέλει να βαπτίζονται με αρχαία ονόματα, όπως οι καταιγίδες, φαινόμενα που διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα με θερμοκρασίες 40 βαθμών και άνω.

Η Ελενα Σμιθ σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είναι από τις λίγες μητροπόλεις στον κόσμο, και η μοναδική στην Ευρώπη, που έχουν ορίσει αρμόδιο αξιωματούχο για τον καύσωνα, Πρόκειται για την Ελένη Μυριβήλη,  που ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (chief heat officer) στον δήμο Αθηναίων.

Η κυρία Μυριβήλη συμφωνεί με την ιδέα του κ. Λαγουβάρδου. «Η ιδέα να κάνουμε τους καύσωνες πιο ορατούς κατονομάζοντας και κατηγοριοποιώντας τους από άποψης δριμύτητας -είπε- θα είναι κομβικό σημείο. Θα βοηθούσε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κίνδυνο που επέρχεται, επιτρέποντας επίσης σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων να λαμβάνουν μέτρα που θα τους προστάτευαν καλύτερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...