252
H εικόνα που έχει πολύ σύντομα η περιοχή του λιμανιού με τις βικτωριανές αποβάθρες.... | EVERTON FC

Το Λίβερπουλ έχασε την «παγκόσμια κληρονομιά» με αυτογκόλ της Εβερτον!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 21:31
H εικόνα που έχει πολύ σύντομα η περιοχή του λιμανιού με τις βικτωριανές αποβάθρες....
|EVERTON FC

Το Λίβερπουλ έχασε την «παγκόσμια κληρονομιά» με αυτογκόλ της Εβερτον!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 21:31

Το Λίβερπουλ εξαιρέθηκε από το καθεστώς «παγκόσμιας κληρονομιάς» της UNESCO με απόφαση αυτού του οργανισμού του ΟΗΕ, επειδή τα έργα ανάπλασης του λιμένος του απαξίωσαν την ιστορικότητα των βικτωριανών αποβαθρών. Η απόφαση ελήφθη στην Κίνα την Τετάρτη 21 Ιουλίου σε ιντερνετική διάσκεψη και αφορά την απώλεια της πολιτισμικής αξίας της προκυμαίας εξαιτίας της ανέγερσης νέων κτιρίων, αμφιλεγόμενης αισθητικής, στα οποία συγκαταλέγεται και το γήπεδο της Εβερτον.

Δεξιά η παράδοση, αριστερά και στο βάθος η νέα αρχιτεκτονική (REUTERS/Jason Cairnduff)

Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, να χαθεί το καθεστώς «παγκόσμιας κληρονομιάς» δηλαδή. Προηγήθηκαν οι… εξώσεις  του ιερού του Ομάν, το 2007, και της κοιλάδας του Ελβα, στη Δρέσδη, το 2009. Το Λίβερπουλ είχε ενταχθεί το 2004 και μαζί του είχε τιμηθεί το εμπορικό και αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της αυτοκρατορικής Βρετανίας. Η UNESCO είχε προειδοποιήσει από το 2012 για τη διαγραφή, την οποία ανακοίνωσε ο κινέζος πρόεδρος της επιτροπής για την «παγκόσμια κληρονομιά».

Διαστημόπλοιο; Οχι, το νέο γήπεδο της Εβερτον… (YouTube)

Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Λίβερπουλ δήλωσαν «πολύ απογοητευμένοι και ανήσυχοι» και επιφυλάχθηκαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της UNESCO. Ολοι τους επέμειναν ότι το «νέο και λαμπρό» γήπεδο της Εβερτον προσθέτει αξία στην περιοχή αφού «θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες». Χαρακτήρισαν, δε, την απόφαση της UNESCO «οπισθοδρομικό βήμα, που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όσον αφορά το τι συμβαίνει εδώ».

Οπωσδήποτε η απόφαση της UNESCO προσλαμβάνεται αρνητικά στη Βρετανία και αντανακλά και στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...