1680
Σοκαρισμένος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου από την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια | Nikos Libertas / SOOC

Το άβατο των Εξαρχείων «ξαναχτύπησε»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2015, 10:15
Σοκαρισμένος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου από την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια
|Nikos Libertas / SOOC

Το άβατο των Εξαρχείων «ξαναχτύπησε»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2015, 10:15

Ηταν 10 το βράδυ· ένα σχετικά χαλαρό βράδυ Τρίτης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου έπινε αμέριμνος το ποτό του στο μπιστρό-μπαρ «Ζάχαρη και Αλάτι» επί της οδού Βαλτετσίου. Το γραφείο του βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή κι έτσι δεν χρειάστηκε να περπατήσει αρκετά για να φτάσει στο σημείο. Επιπλέον, δεν συνοδευόταν από άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας.

Εκεί που κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι, αίφνης, μπήκαν στο μαγαζί περί τα δέκα άτομα φορώντας κράνη και κουκούλες. Οι άγνωστοι τον πλησίασαν και τον ρώτησαν με απειλητικό τόνο: «Είσαι ο Βασίλης Οικονόμου; Που ήσουν βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στη ΝΔ τώρα;»

Εκείνος το μόνο που πρόλαβε να κάνει ήταν να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του, για να δεχθεί στη συνέχεια τις ύβρεις των δραστών («Τι θες εσύ εδώ ρε;», φέρονται να του είπαν), ενώ στη συνέχεια άρχισαν να τον ξυλοκοπούν με γροθιές και κλωτσιές, φωνάζοντας: «Εδώ δεν θα ξαναπατήσεις. Τα Εξάρχεια δεν είναι μέρος για βουλευτές». Αφού έκαναν ό,τι έκαναν αποχώρησαν από το μαγαζί μπροστά τα έκπληκτα μάτια των θαμώνων.

Ο κ. Οικονόμου μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, ενώ στη μία τα ξημερώματα αποχώρησε από το νοσοκομείο, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί. Σύμφωνα με τις εξετάσεις ο βουλευτής φέρει θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

«Αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια θα με εκτελέσουν»

Αποχωρώντας από το νοσοκομείο εξήγησε στους δημοσιογράφους τι ακριβώς συνέβη. «Ηρθαν δέκα “κύριοι” με τις κουκούλες και τα κράνη τους μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να με βαράνε», ενώ πριν φύγουν οι άγνωστοι τον απείλησαν: «Στο τέλος είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια θα με εκτελέσουν».

«Εδώ πέρα μιλάμε για καταστάσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν άπαντες, από την κυβέρνηση, από όλα, ότι δεν επιτρέπονται αυτές οι συμπεριφορές. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να έχουμε άβατα στην πόλη, στην Αθήνα, όπου κάποιοι με κουκούλες ως καταδρομείς αθλιότητας χτυπάνε όχι τον βουλευτή, αλλά τον κάθε άνθρωπο», είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ο σοβαρότερος τραυματισμός ήταν στο κεφάλι του, που «έχουν χτυπήσει πολύ. Ολα τα άλλα είναι θλαστικά».

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η αστυνομία θα προβεί σε συλλήψεις.

Σε δήλωσή του εξάλλου ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Η επίθεση στον βουλευτή Βασίλη Οικονόμου είναι καταδικαστέα από κάθε πολίτη που σέβεται τη δημοκρατία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει κανόνες αποκλεισμού χώρων και ιδεών. Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον βουλευτή του εξέφρασα τη συμπαράστασή μου και τη βούληση για την εξάλειψη τέτοιων καταστάσεων».

«Δεν θα γίνω πρόσφυγας στην πόλη μου»

Ο κ. Οικονόμου πάντως στη συνέντευξή του στο Mega επέμεινε πως «η κυβέρνηση έχει αντικειμενική ευθύνη» για την επίθεση. Και συνέχισε: «Εγώ νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτή τη χώρα σε κανένα εκατοστό ειδικό καθεστώς. Δεν μπορεί να πηγαίνεις να σε τσακίζουν και να μην συμβαίνει κάτι. Θα πρέπει να υπάρχει ευθύνη αντικειμενική όπως λέμε εμείς στη Νομική σε αυτή τη χώρα κάπου. Δεν το λέω για αυτή την κυβέρνηση αλλά για κάθε κυβέρνηση, έχει ευθύνη ναι. Πρέπει ο πολίτης σε κάθε περιοχή είτε λέγεται Κολωνάκι, είτε λέγεται Εξάρχεια, είτε λέγεται Παγκράτι, είτε όπως θέλετε, να νιώθει ασφαλής».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι έχει στη συγκεκριμένη περιοχή το γραφείο του επί 10 χρόνια και ερωτηθείς αν θα ξαναπάει στα Εξάρχεια απάντησε ότι δεν θα γίνει πρόσφυγας στη χώρα του και στην πόλη του.

Οι αντιδράσεις

Με τον βουλευτή επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στον κ. Οικονόμου, ενώ καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του.

oikonomou-meirmaraksi-tweetena

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε: «Οι εχθροί της δημοκρατίας δεν μας πτοούν. Και θα λογοδοτήσουν».

oikonomou-meirmaraksi-tweetdyo

«Κάθε μέρα και ένα επεισόδιο βίας στην Αθήνα. Μόνο ντροπή. Τα άβατα επιστρέφουν, οι πολίτες τρομοκρατούνται, η κυβέρνηση αδιαφορεί», δήλωσε επίσης μέσω Τwitter η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στο θέμα πήρε το πρωί της Τετάρτης θέση και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με τον πιο απόλυτο τρόπο θέλω ν καταδικάσω τον ξυλοδαρμό του Β. Οικονόμου. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016 να υπάρχουν εστίες ανομίας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης μέσω Twitter.

Το περιστατικό καταδίκασαν  με δηλώσεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μάλιστα τον επισκέφθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Πλακιωτάκης στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι δεν μπορούν να υπάρχουν άβατα στην πόλη. Ο κ. Πλακιωτάκης κατά την αποχώρησή του από το νοσοκομείο έκανε λόγο για αντιδημοκρατική πράξη υψίστης βίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να σταματήσει να καλύπτει τους αντιεξουσιαστές όπως κάνει, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε, μέρος των στελεχών του.

«Καλώ την Ελληνική Αστυνομία να βρει, να συλλάβει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δράστες» συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Η άνανδρη επίθεση εναντίον του Βασίλη Οικονόμου, δείχνει ότι η Αθήνα έχει γίνει πάλι ξέφραγο αμπέλι. Οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε πολίτη. Επιτέλους σε μια δημοκρατική πολιτεία, “άβατα” δεν υπάρχουν!», σχολίασε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβη στο νοσοκομείο και τόνισε: «Αυτό που έγινε οφείλουν να το καταδικάσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει και να τελειώσουμε οριστικά με το άβατο των Εξαρχείων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να το κάνει σε μια ώρα, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση».

Μέσω του Twitter εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Βασίλη Οικονόμου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από χρυσαυγίτες κατά το συλλαλητήριο των Ποντίων στο Σύνταγμα. «Οι αλυσιδωτές πράξεις βίας κατά βουλευτών είναι προμήνυμα πολύ άσχημων εξελίξεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ενα άλλο θύμα επίθεσης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84: «Με τη βία η χώρα θα γίνει ένα μπάχαλο που δεν θα ωφελήσει τους αδύναμους. Στη ζούγκλα κερδίζουν οι πιο δυνατοί και οι πιο καπάτσοι».

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό Εν Λευκώ 87,7 σημείωσε «η επίθεση στον βουλευτή κ. Οικονόμου είναι απαράδεκτη, είναι ένα δείγμα της ανάγκης να επιστρέψει η πόλη στην κανονικότητα».

Καταδικάζουν τα κόμματα

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση και τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. Ενέργειες τέτοιου είδους δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία»

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν και αυτά την επίθεση κατά του βουλευτή, σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές με τη λογική του άβατου ή εκτός νόμου.

To ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «θλιβερό θεατή των γεγονότων». Επισημαίνει ακόμη: «Όταν ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν έχει δικαίωμα για κάποιους να επισκεφθεί τα Εξάρχεια και ξυλοκοπείται. Όταν το ΠΑΣΟΚ, δέχεται καθημερινά επιθέσεις γιατί για κάποιους  δεν έχει δικαίωμα τώρα, μετά από τόσες δεκαετίες. να λειτουργεί τα γραφεία του στην περιοχή. Όταν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να συντηρούν μια λογική δήθεν άβατου στο κέντρο της Αθήνας. Τότε η Δημοκρατία, η ελεύθερη έκφραση, η ελεύθερη ζωή πλήττονται ανεπανόρθωτα.

» Καταδικάζουμε χωρίς μισόλογα και αστερίσκους την επίθεση κατά του Βασίλη Οικονόμου και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους μέτρα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ας σταματήσει να είναι θλιβερός θεατής των γεγονότων.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι σχολιάζει ότι «περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας – ευτυχώς – δεν υπάρχουν στην Ελλάδα» και προσθέτει: «Το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα είναι κατοχυρωμένο παρότι ορισμένοι τραμπούκοι επιχειρούν να το περιορίσουν. Είναι καθήκον της Πολιτείας να διασφαλίσει αυτό το δικαίωμα κι όσοι το παραβιάζουν και δέρνουν πολίτες, όποια δικαιολογία κι αν επικαλούνται, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου».

Η Ενωση Κεντρώων «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και τραμπουκισμού ενάντια σε οποιοδήποτε πολίτη». Προσθέτει ότι «είναι αδιανόητο άνθρωποι, είτε Βουλευτές είτε ιδιώτες, να στοχοποιούνται και να τους ασκείται βία για τις πολιτικές τους απόψεις. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν περιοχές “εκτός νόμου” αλλά παντού να επιβάλλεται η τάξη και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών».

Καταδικάζουν την επίθεση και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σημειώνοντας ότι «Η επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου είναι αποκρουστική και καταδικαστέα από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε κρούσμα βίας, είτε στόχος είναι “επώνυμοι” βουλευτές, είτε είναι απλοί πολίτες διαφορετικών φρονημάτων. Τα φαινόμενα βίας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Ποιος είναι ο Βασίλης Οικονόμου

Ο Βασίλης Οικονόμου έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1998 έως το 2000 και γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ από το 1994 έως το 1996. Υπήρξε συνεργάτης στο υπουργείο Αμυνας από το 1997 έως το 2000. Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής (αρχικά Υπολοίπου Αττικής) εξελέγη το 2000, ενώ επανεξελέγη το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012. Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων εξελέγη από το Σώμα το 2000. Από το 2004 έως σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το 2009 έως το 2010, καθώς υπήρξε και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής από το 2004 έως το 2009. Τον Απρίλιο του 2011 μετά και την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε με τον άλλο διαγραφέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά, το κόμμα Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. Τον Νοέμβριο του 2011 αποχώρησε μαζί με άλλα 250 μέλη του αΆρματος και ίδρυσε μια νέα πολιτική κίνηση με το όνομα Ελεύθεροι Πολίτες, του οποίου ήταν πρόεδρος.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, έπειτα από την εκλογική συνεργασία του κόμματος με την ΔΗΜΑΡ, εκλέχθηκε Βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Εν συνεχεία, στις εκλογές του Ιουνίου 2012, επανεκλέχθηκε βουλευτής με τις εκλογικές λίστες της ΔΗΜΑΡ της οποίας υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έως και τον Ιούνιο του 2014 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα. Από τον Ιούνιο του 2014 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής.

Στις 8 Ιανουαρίου 2015, και αφού ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στην τέταρτη θέση με το κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...