236
Εξωτερική άποψη της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ (φωτογραφία αρχείου) | PA/ANDREI LIANKEVICH

Την αποχώρηση των οικογενειών των διπλωματών από το Μινσκ διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 09:20
Εξωτερική άποψη της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ (φωτογραφία αρχείου)
|PA/ANDREI LIANKEVICH

Την αποχώρηση των οικογενειών των διπλωματών από το Μινσκ διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 09:20

Μετά την Ουκρανία, τώρα οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή να φύγουν και από τη Λευκορωσία οι οικογένειες των διπλωματικών τους υπαλλήλων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταυτόχρονα οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία, λόγω «του κινδύνου σύλληψης και της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη δώσει εντολή στις 23 Ιανουαρίου να αποχωρήσουν οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών από το Κίεβο «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης». Είχε δώσει επίσης στους Ουκρανούς που εργάζονται στην πρεσβεία και το προξενείο και στα μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, η παρουσία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη, τη διακριτική ευχέρεια να αποχωρήσουν εάν το επιθυμούν.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών σε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «ως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας, Βαλεντίν Ριμπακόφ, αντέτειναν πως θα διεξαχθούν «κοινά στρατιωτικά γυμνάσια» τον Φεβρουάριο. «Κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία», όπως και στη Ρωσία, είπε.

Η αμερικανική διπλωματία έχει προειδοποιήσει το Μινσκ ότι εκτίθεται στον κίνδυνο «ταχείας» και «αυστηρής» αντίδρασης της Ουάσινγκτον εάν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...