615
Το πόστερ της ιστορικής ταινίας (του 1962), η οποία ήρθε ξανά στο διπλωματικό προσκήνιο | Horizon Pictures

Τι σχέση έχει ο Λόρενς της Αραβίας με τους προγόνους του Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:18
Το πόστερ της ιστορικής ταινίας (του 1962), η οποία ήρθε ξανά στο διπλωματικό προσκήνιο
|Horizon Pictures

Τι σχέση έχει ο Λόρενς της Αραβίας με τους προγόνους του Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 19:18

Πρόκειται για ένα νέο έργο που διαδραματίζεται στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα: Ο τούρκος πρόεδρος ανταλλάσσει διπλωματικά «πυρά» με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, για γεγονότα τα οποία συνέβησαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, όλα ξεκίνησαν όταν ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ πόσταρε ένα tweet που αναφερόταν στην εποχή κατά την οποία ο άγγλος πράκτορας Λόρενς (ναι, αυτός που έγινε και ταινία-υπερπαραγωγή) ξεσήκωνε τους βεδουίνους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ανάρτησε, λοιπόν, και μια φωτογραφία πολύ παλιά ο άραβας πολιτικός, η οποία δείχνει τον τελευταίο διοικητή της ιερής πόλης Μεντίνα, στη σημερινή Σαουδική Αραβία, τον Φακρετίν Πασά, ο οποίος υπερασπιζόταν το κάστρο αποκρούοντας τις επιθέσεις των Αράβων και των Αγγλων.

Tο επίμαχο tweet
Tο επίμαχο tweet

Κατηγορεί, λοιπόν, τον οθωμανό αξιωματούχο ότι έκλεβε κειμήλια των Αράβων, τα φόρτωνε σε τρένο και τα έστελνε πεσκέσι στην Κωνσταντινούπολη.

Και επειδή αυτό δεν ήταν από μόνο του αρκετό για να αφυπνίσει την τουρκική οργή, διερωτήθηκε ο ίδιος – διόλου αθώα: «Μήπως, τελικά, τον βοηθούσαν οι Αγγλοι;».

Αυτό, ναι, ήταν αρκετό. Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε «θρασύ» -και όχι μόνο- τον Ναχαγιάν, αλλά χωρίς να αναφέρει το όνομα του αξιωματούχου των ΗΑΕ: «Κάποιος θρασύς άνδρας πέφτει χαμηλά και φτάνει να κατηγορεί τους προγόνους μας για κλοπή…Τι κακομαθημένος που είναι αυτός ο άνδρας… Κακομαθημένος από το πετρέλαιο, από τα χρήματα που έχει», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος σε μια τελετή απονομής βραβείων, στο προεδρικό παλάτι, στην Αγκυρα.

«Οταν οι πρόγονοί μου υπερασπίζονταν τη Μεδίνα, εσένα, θρασύ, πού βρίσκονταν οι δικοί σου; Πρώτα, πρέπει να λογοδοτήσεις για αυτό», τόνισε ο Ερντογάν.

Μάλιστα, ο επιτετραμμένος των ΗΑΕ στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει αρμοδίως. Στην ουσία, αυτή η κίνηση έγινε προκειμένου να εκφραστεί, επίσημα, η τουρκική δυσφορία επί του θέματος.

Την επόμενη ημέρα από τις πρώτες δηλώσεις του, ο τούρκος πρόεδρος έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, τονίζοντας ότι ο Φακρεντίν Πασά, που ηγήθηκε των οθωμανικών στρατευμάτων, δεν έκλεψε από τη Μεντίνα, ούτε από τους κατοίκους της, αλλά πάλεψε να προστατέψει την πόλη.Ο Φακρετίν Πασά (wikimedia)

Ο Φακρετίν Πασά (wikimedia)

Είναι γεγονός ότι όλα τα παραπάνω έχουν εξήγηση: υπάρχει, έτσι κι αλλιώς «τρικυμία» στις σχέσεις Κατάρ-HAE, την ίδια στιγμή που η Τουρκία παρέχει κάλυψη και υποστήριξη στην Ντόχα. Κι όλα αυτά ενώ η Σαουδική Αραβία, πριν από λίγο καιρό, διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την Αγκυρα. Τώρα, πια, εστιάζει στις διασυνδέσεις του τούρκου προέδρου και του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, με εστίες «τρομοκρατίας». Με άλλα λόγια, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν διατηρεί προσωπικές σχέσεις με άτομα τα οποία είναι γνωστά για την τρομοκρατική δράση τους στον μουσουλμανικό κόσμο, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτoί οι δεσμοί χάνονται στο βάθος του χρόνου. Ο Λόρενς, που λέγαμε.

Ο οποίος, υπάρχει και στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. «Οι νέοι Λόρενς της Αραβίας αυτή τη φορά θα αποτύχουν» έχει διαμηνύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και συγκρίνοντάς τες με την αραβική εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης την επιχείρηση του τουρκικού Στρατού (Ασπίδα του Ευφράτη) στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων της Συρίας και του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και στο Ιράκ.

Εδώ, ο αυθεντικός Τόμας Εντουαρντ Λώρενς (της Αραβίας) (wikimediacommons)
Εδώ, ο αυθεντικός Τόμας Εντουαρντ Λόρενς (της Αραβίας) (wikimediacommons)

Και κάπως έτσι, Αγκυρα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχίζουν να εμπλέκονται σε ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο στο οποίο, παλαιότερα, έπαιξαν ρόλο και οι Αγγλοι.
Ο (πράκτορας) Λόρενς της Αραβίας, όπου κι αν βρίσκεται, θα χαμογελά χαιρέκακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...