303
Εικόνες από ιρανικό χωριό που επλήγη από ρουκέτες και drones του Πακιστάν στις 18 Ιανουαρίου – είχαν προηγηθεί επιθέσεις του Ιράν στο πακιστανικό Βελουχιστάν | REUTERS

Τι σημαίνει ο ιρανοπακιστανικός μίνι πόλεμος στο Βελουχιστάν

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 22:27
Εικόνες από ιρανικό χωριό που επλήγη από ρουκέτες και drones του Πακιστάν στις 18 Ιανουαρίου – είχαν προηγηθεί επιθέσεις του Ιράν στο πακιστανικό Βελουχιστάν
|REUTERS

Τι σημαίνει ο ιρανοπακιστανικός μίνι πόλεμος στο Βελουχιστάν

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 22:27

Οι σχέσεις Ιράν-Πακιστάν, εχθρικές εδώ και χρόνια λόγω του πακιστανικού Βελουχιστάν και των αντισιιτών ανταρτών του με την ονομασία Jaish al-Adl, παροξύνθηκαν αυτή την εβδομάδα και βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών έπειτα από τις ιρανικές αεροπορικές επιδρομές και την πακιστανική απάντηση με drones και ρουκέτες στο ιρανικό έδαφος στις 18 Ιανουαρίου. Τα γεγονότα αυτά συνιστούν άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και εγκυμονούν τον κίνδυνο νέας περιφερειακής αστάθειας, σημειώνουν οι γεωπολιτικοί αναλυτές.

Την περασμένη Τρίτη οι Ιρανοί επιχείρησαν στο πακιστανικό Βελουχιστάν εναντίον της σουνιτικής εξτρεμιστικής φράξιας Jaish al-Adl, η οποία είναι υπεύθυνη για επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος. Αυτούς τους φανατικούς σουνίτες οι μουλάδες τους θεωρούν εξωτερικούς εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατά το παρελθόν είχαν καταφέρει να εξουδετερώσουν ορισμένα ηγετικά στελέχη τους. Συγχρόνως, οι Ιρανοί έπληξαν στόχους στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία, ως αντίποινα για το μακελειό που προκάλεσαν προ ημερών οι δύο καμικάζι του ISIS στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν.

Αυτές οι επιδρομές, που αποφασίστηκαν από τους μουλάδες, στέλνουν πολλά μηνύματα, έγραψε η Corriere della Sera επικεντρώνοντας στον ιρανικό παράγοντα. Στους παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών περιλαμβάνονται όλοι οι εχθροί του Ιράν, οπωσδήποτε και οι ΗΠΑ με το Ισραήλ. Το «πνεύμα» με το οποίο μίλησαν διεθνώς οι ιρανικές βόμβες είναι το εξής: με αποδεδειγμένη την ικανότητα διεξαγωγής επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς και με σύγχρονα όπλα, το Ιράν διαμηνύει ότι χωρίς αυτό δεν είναι δυνατός ο τερματισμός των κρίσεων.

Οι Ιταλοί υπενθύμισαν ότι, έχοντας σκοπό να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, το Ιράν χειρίζεται επιδέξια διαφόρους «βραχίονες» σε όλη την περιοχή: την παλαιστινιακή Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους Χούτι της Υεμένης.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση της Τεχεράνης με τους Πακιστανούς, τα διεθνή μέσα έγραψαν ότι το 2023 συνολικά 10 στρατιώτες και αστυνομικοί του Πακιστάν σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις στο πακιστανικό Βελουχιστάν, επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από άτομα που δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...