517
Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία | REUTERS/Carlos Barria/File Photo/File Photo

Τελικά ο Τραμπ πετούσε έγγραφα στη λεκάνη;

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:20
Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo/File Photo

Τελικά ο Τραμπ πετούσε έγγραφα στη λεκάνη;

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:20

Οι αμφιβόλου νομιμότητας μέθοδοι διαχείρισης δημοσίων εγγράφων του Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον στο επίκεντρο επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μετά την ανάκτηση 15 κουτιών από την κατοικία του πρώην προέδρου, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Ενώ η κατακράτηση μπορεί να συνιστά, σύμφωνα με βουλευτές, παραβίαση του νόμου, η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάρολιν Μαλόνεϊ, εξέφρασε την Πέμπτη τη «βαθύτατη ανησυχία» της για το ότι τα αρχεία δεν παραδόθηκαν αμέσως στην ομοσπονδιακή ανεξάρτητη υπηρεσία του αμερικανικού κράτους που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση και την τεκμηρίωση κυβερνητικών και ιστορικών αρχείων, τη NARA.

Τα έγγραφα «φαίνεται να αφαιρέθηκαν από τον Λευκό Οίκο κατά παράβαση του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων», είπε η Μαλόνεϊ η οποία δήλωσε ότι ανησυχεί για πρόσφατες αναφορές μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ «επιχείρησε επανειλημμένα να καταστρέψει προεδρικά αρχεία, κάτι που ενδεχόμενα να συνιστά πρόσθετες σοβαρές παραβιάσεις» του νόμου, ο οποίος απαιτεί τη διατήρηση γραπτών ντοκουμέντων που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα του εκάστοτε προέδρου.

Δημοσίευμα την Πέμπτη ανέφερε μάλιστα ότι μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου έβρισκαν κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ έγγραφα που… βούλωναν την τουαλέτα.

Εβρισκαν ακόμη «συσσωρευμένα, υγρά τυπωμένα χαρτιά… είτε σημειώσεις είτε κάποιο άλλο κομμάτι χαρτί που πιστεύουν ότι είχε πετάξει στην τουαλέτα» στο μπάνιο του, είπε η δημοσιογράφος των New York Times Μάγκι Χάμπερμαν στο CNN, παραθέτοντας πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της το οποίο κυκλοφορεί προσεχώς για τον ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές τι είδους έγγραφα βρέθηκαν.

Ο Τραμπ με ανακοίνωση που εξέδωσε παραδέχθηκε μεν ότι κουτιά με αρχεία μεταφέρθηκαν στην NARA και σημείωσε ότι του είπαν ότι «δεν είχε καμία υποχρέωση» να παραδώσει οποιοδήποτε υλικό του Λευκού Οίκου, αν και δεν είπε ποιος του έδωσε αυτή την οδηγία.

«Τα χαρτιά παραδόθηκαν εύκολα και χωρίς διενέξεις και σε πολύ φιλική βάση», είπε και διέψευσε επίσης τα λεγόμενα της Χάμπερμαν.

Την Τετάρτη η Washington Post ανέφερε ότι η NARA ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει πώς χειρίστηκε ο Τραμπ το θέμα των αρχείων του Λευκού Οίκου, όταν αποχώρησε από την προεδρία. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποψιάζονται ότι ο Τραμπ μπορεί να παραβίασε τη νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση των κυβερνητικών εγγράφων και για τον λόγο αυτόν επικοινώνησαν με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έγραψε η Post επικαλούμενη δύο πηγές.

Οι New York Times, επικαλούμενοι άτομο με γνώση επί του θέματος, ανέφεραν ότι αμερικανοί αρχειοφύλακες βρήκαν πιθανώς απόρρητο υλικό στα κουτιά που ανακτήθηκαν τον Ιανουάριο.

Δεν είναι σαφές αν η Δικαιοσύνη πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα. Σχετικό ερώτημα του πρακτορείου Reuters προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου έμεινε αναπάντητο…

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία γνωστοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ανέκτησε 15 κουτιά με υπομνήματα, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα από την ιδιωτική κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Επίσης, βοηθοί του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου αναζητούν και άλλα για να τα παραδώσουν στην NARA.

Η Washington Post το περασμένο Σαββατοκύριακο αποκάλυψε ότι η καταστροφή εγγράφων από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν πιο εκτεταμένη από ό,τι είχε γίνει γνωστό.

Με τη λήξη της θητείας τους, οι πρόεδροι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλες τις επιστολές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...