413
O μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην αφαίρεση των εκκλησιαστικών οφικίων στους ανεμβολίαστους κληρικούς | kavalanews

Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως προς αρνητές ιερείς: Μία εβδομάδα προθεσμία να εμβολιαστείτε

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 13:51
O μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην αφαίρεση των εκκλησιαστικών οφικίων στους ανεμβολίαστους κληρικούς
|kavalanews

Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως προς αρνητές ιερείς: Μία εβδομάδα προθεσμία να εμβολιαστείτε

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 13:51

Υπάρχουν και αυτοί οι ιεράρχες, φωτισμένοι μέσα σε έναν κόσμο με πολύ απαρχαιωμένες και σε κάποιες στιγμές επικίνδυνες αντιλήψεις. Λίγες μέρες μετά την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης να θέσει τελεσίγραφο στους αρνητές ιερείς να εμβολιαστούν ή να τεθούν σε αναστολή με στέρηση μισθού, ήρθε ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, στην Καβάλα, να ξεκαθαρίσει προς τους ιερείς της αρμοδιότητάς τους: εμβολιαστείτε άμεσα, αλλιώς χάνετε τα οφίκια.

Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός αλλά και επικριτικός προς τους ανεμβολίαστους ιερείς της μητροπολιτικής επαρχίας του. Σε έκτακτη εγκύκλιο, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου, που τους απέστειλε, τους έδωσε διορία μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να εμβολιαστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει στην αφαίρεση των εκκλησιαστικών οφικίων.

Στην ίδια εγκύκλιο, ο κ. Χρυσόστομος με αφορμή τη μεγάλη εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τόσο σε ολόκληρη τη χώρα όσο και στον Δήμο Παγγαίου, στη μητροπολιτική του περιφέρεια, προχωρεί στη λήψη μέτρων ανακοινώνοντας ότι: «η Θεία λατρεία στους ναούς, οι εσπερινοί και οι Θείες Λειτουργίες θα απλουστευθούν και θα επισπευσθούν όσον αφορά τη χρονική τους διάρκεια».

Οπως εξήγησε ο Σεβασμιότατος, λόγω του γεγονότος ότι όλες οι ακολουθίες τελούνται στους ναούς με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά εν μέσω χειμώνα, «δεν είναι ορθό οι χριστιανοί φέροντας την προστατευτική μάσκα να ταλαιπωρούνται επί χρόνου πολύ». Σύμφωνα με την εγκύκλιο λοιπόν, ο όρθρος θα αρχίζει στις 8 το πρωί, η Θεία Λειτουργία στις 9 και η απόλυσή της θα γίνεται «απαραιτήτως» στις 10.

Θεωρώντας το εμβόλιο «σαν τελευταίο μέσο και όπλο για την αντιμετώπιση της φοβερής πανδημίας» και «ακούγοντας τη σπαρακτική και δίκαιη έκκληση της Πολιτείας αλλά και τη θερμή, πατρική παράκληση της Ιεράς Συνόδου» ο μητροπολίτης προέτρεψε όλους τους πιστούς να προσέλθουν «τάχιστα» στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χρυσόστομος προειδοποίησε πως θα τιμωρήσει αυστηρά κάθε κληρικό που με κάθε τρόπο αποτρέπει τους ενορίτες του από τον εμβολιασμό. «Τον θεωρούμε ήδη», τονίζει, «ανάξιο της ιερής αποστολής του και συγχρόνως στοιχείο αντικοινωνικό και απάνθρωπο».

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κάλεσε και όσους κληρικούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, «να σπεύσουν αμέσως στα εμβολιαστικά κέντρα και να το κάνουν», ξεκαθαρίζοντάς τους ότι αν εντός μίας εβδομάδος δεν συμμορφωθούν προς αυτές τις εντολές, εκτός από την επίπληξη που θα τους γίνει, θα προχωρήσει στην αφαίρεση των εκκλησιαστικών οφφικίων (οικονόμου, πρωτοπρεσβυτέρου, αρχιμανδρίτη, ενώ θα στερηθούν και το δικαίωμα να εξομολογούν σε όσους τους έχει παραχωρηθεί).

Η εγκύκλιος του μητροπολίτη κατέληξε με την προτροπή προς τους ιερείς να τελούν κάθε Παρασκευή παράκληση προς την Παναγιά, διαβάζοντας και την ειδική ευχή για την κατάπαυση της πανδημίας που τους έχει αποσταλεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...