332
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο μέσον, στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου | YouTube/SKAI

Θεμιστοκλέους: Μπορεί να λήξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι λέει για την 4η δόση

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 12:48
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο μέσον, στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου
|YouTube/SKAI

Θεμιστοκλέους: Μπορεί να λήξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι λέει για την 4η δόση

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 12:48

Το ενδεχόμενο λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άφησε ανοιχτό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η συζήτηση για τη λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει σε επιστημονικό και σε διοικητικό σκέλος. «Στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση, μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση» είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σχολίασε ότι λογικά δεν θα χρειαστεί, καθώς τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι με την τρίτη, θα αποκτά κάποιος έναν βαθμό μόνιμης ανόσιας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην αύξηση του αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Εχουμε 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες. Εχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί πέρα από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό».

Για την αύξηση σχολίασε ότι το ένα κίνητρο είναι η ανακοίνωση των μέτρων, ενώ το δεύτερο είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων, έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δεν θα φύγει με μαγικό ραβδί».

Ακόμα σημαντικότερο είναι να εμβολιαστούν τα άτομα τρίτης ηλικίας με τρίτη δόση, καθώς φθίνει η ανοσία του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών. Επιτακτική είναι η αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, στον έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολιασμού.

Τέλος, επισήμανε ότι «η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή. Εχουμε αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα για να φαίνεται το εμβόλιο που κάνει ο καθένας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...