435
Αστυνομικοί έξω από το σχολείο του Ουβάλντε. Κάποιοι στο Τέξας επιμένουν ότι η λύση στο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι η οπλοφορία ακόμα και των δασκάλων... | REUTERS/Marco Bello

Η πρόταση της αμερικανικής Δεξιάς για τα μακελειά στα σχολεία είναι: όπλα στους δασκάλους

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 11:45
Αστυνομικοί έξω από το σχολείο του Ουβάλντε. Κάποιοι στο Τέξας επιμένουν ότι η λύση στο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι η οπλοφορία ακόμα και των δασκάλων...
| REUTERS/Marco Bello

Η πρόταση της αμερικανικής Δεξιάς για τα μακελειά στα σχολεία είναι: όπλα στους δασκάλους

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 11:45

Κι άλλα όπλα. Αυτή είναι η λύση που προτείνουν οι συντηρητικοί –Ρεπουμπλικανοί και άλλοι, εκτός κομματικού μηχανισμού– πολιτικοί του Τέξας ως απάντηση στο νέο μακελειό με 19 παιδιά νεκρά σε σχολείο της περιοχής.

Αμέσως μετά τη σφαγή σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, οι πολιτικοί που υπερασπίζονται την οπλοκατοχή αντέδρασαν ζητώντας για μία ακόμη φορά να οπλοφορούν και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων, προκειμένου «να προστατεύσουν τους μαθητές από αντίστοιχα περιστατικά».

Στην πρόταση αυτή αντιτίθενται έντονα δάσκαλοι, ερευνητές και ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου των όπλων.

«Μπορούμε να δώσουμε όπλα και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και άλλο διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιδρούν γρήγορα, διότι στην πραγματικότητα δεν διαθέτουμε τους πόρους για να έχουμε μέλη των δυνάμεων της τάξης σε κάθε σχολείο», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, μιλώντας στο Fox News την Τρίτη.

Το Τέξας ήδη έχει ξεκινήσει αυτού του είδους την εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα σχολικού σερίφη με την ονομασία School Marshal Program, το οποίο επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα εάν λάβουν εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ. Πλέον στο Τέξας υπάρχουν 256 δάσκαλοι και μέλη διοικητικού προσωπικού που έχουν περάσει την εκπαίδευση αυτή, σε σχέση με 34 πριν από το μακελειό σε σχολείο της Σάντα Φε το 2018.

«Λανθασμένη πολιτική»

Για τους ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής, το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως, όπου παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα.

«Τα σχόλια του γενικού εισαγγελέα είναι ακόμη μία ένδειξη ότι οι δουλικοί υποστηρικτές του λόμπι των όπλων που “ηγούνται” του Τέξας θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας όπλων», εκτίμησε η Σάνον Γουάτς, ιδρύτρια της ομάδας ελέγχου της οπλοκατοχής Moms Demand Action.

Η Ενωση Δασκάλων της πολιτείας του Τέξας έχει αντιταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών σερίφηδων, το οποίο θεσμοθετήθηκε σε απάντηση στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012.

«Αντί να προσθέτουμε κι άλλα όπλα στα σχολεία, πρέπει να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τα όπλα έξω από τα σχολείο», τόνισε ο Κλέι Ρόμπινσον, εκπρόσωπος της Ενωσης.

Το να δοθούν όπλα στους δασκάλους «είναι λάθος», εκτίμησε η Ντενίζ Γκότφερσον, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εξηγώντας ότι η ύπαρξη περισσότερων όπλων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της βίας.

«Αυτά τα όπλα ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσουν από λάθος, οι δάσκαλοι που τα έχουν ίσως τα χρησιμοποιήσουν σκοπίμως για άλλους λόγους και, ακόμη πιο πιθανό, τα όπλα ενδέχεται να φτάσουν στα χέρια μαθητών», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News