565
H Μέι συζητά με τον Κόντε, τον ιταλό ομόλογό της. Η «ημέρα του Brexit» πέρασε χωρίς αποτέλεσμα, για να έρθει η «ημέρα της Ιταλίας» στη Σύνοδο Κορυφής | Reuters

Στριμωγμένη η Μέι δέχεται «μεταβατική περίοδο» για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 13:32
H Μέι συζητά με τον Κόντε, τον ιταλό ομόλογό της. Η «ημέρα του Brexit» πέρασε χωρίς αποτέλεσμα, για να έρθει η «ημέρα της Ιταλίας» στη Σύνοδο Κορυφής
|Reuters

Στριμωγμένη η Μέι δέχεται «μεταβατική περίοδο» για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 13:32

H Σύνοδος Κορυφής που είχε προαναγγελθεί ως «η στιγμή της αλήθειας» για το Brexit αποδείχτηκε τελικά μια στιγμή που απλώς όλοι συμφώνησαν να τα ξαναπούν. Δηλαδή αποδέχτηκαν μια παράταση στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και αυτομάτως παράταση στην αγωνία και παράταση στην αβεβαιότητα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το κατά τα άλλα κρίσιμο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Οι Financial Times το περιέγραψαν πολύ γλαφυρά:

Το δείπνο των 27 της ΕΕ ολοκληρώθηκε σε μόλις μία ώρα, με τους ηγέτες να σπεύδουν ακολούθως να επιβεβαιώσουν την ενότητά τους καθώς και την πίστη τους ότι ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα τελειώσει τη δουλειά. Πιθανότατα δεν είχαν καν προλάβει να χωνέψουν τα τηγανιτά μανιτάρια, το καλκάνι και το σορμπέ τους όταν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 9.20 μ.μ. (τοπική ώρα). Ελάχιστες αποφάσεις ελήφθησαν και τα σχέδια για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα για να επιτευχθεί μια συμφωνία πάγωσαν. «Δεν έχουμε φτάσει εκεί» είπε ένας διπλωμάτης. «Προς το παρόν δεν είμαστε σε πορεία συμφωνίας» είπε ένας άλλος. Αντιθέτως το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση ενός κειμένου διαζυγίου άλλαξε από εβδομάδες σε πιθανότατα μήνες.

Σε μια άχαρη στιγμή του δείπνου, η Μέι περίμενε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να μιλήσει –και να απειλήσει με καταψήφιση της συμφωνίας αν δεν λυθεί το «Ιρλανδικό»–, έπειτα έκανε τη δική της εισήγηση-παρουσίαση, υποστηρίζοντας ότι παρουσίασε ένα στέρεο πλαίσιο συμφωνίας, και μετά τής ζητήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα ώστε οι άλλοι 27 ηγέτες να σχολιάσουν τα όσα εκείνη είχε πει…

Το αποτέλεσμα;

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι πλέον ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» ώστε να δοθεί χρόνος για περισσότερες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Μέι δήλωσε πως «είναι έτοιμη να εξετάσει» μία μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα της άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Κοινός τόπος η αμφιβολία των ηγετών της ΕΕ αν η βαλλόμενη ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της Τερέζα Μέι μπορεί όντως να φέρει εις πέρας μια συμφωνία και να την περάσει και από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η Μέι είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία δεν «απέχουν τόσο πολύ» από μια τελική συμφωνία για το Brexit, όμως το Λονδίνο πρέπει να καταγράψει «περαιτέρω πρόοδο» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η Τερέζα Μέι πρέπει να μας πει τι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό δεδομένων των πολιτικών ισορροπιών της», σχολίασε με νόημα ο Μακρόν.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσαν ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο επ’ αυτών δεν έχει αποκλεισθεί.

Μία τέτοια κίνηση θα δώσει στο Λονδίνο χρόνο για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας (που είναι στην ΕΕ) και Βορείου Ιρλανδίας (που αποχωρεί μαζί με τη Βρετανία): Αν κλείσουν τα σύνορα και δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση πολιτών υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης των εντάσεων που αιματοκύλισαν την περιοχή τον 20ο αιώνα.

Ωστόσο, αυτή η παράταση αναμένεται να προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών ενός σκληρού Brexit στους κόλπους των Τόρις. Η άποψη του ότι δεν μπορούν βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες να υπόκεινται στον έλεγχο και στους κανόνες της ΕΕ, την ώρα που το Λονδίνο δεν θα έχει κανέναν λόγο σε αυτούς (από τον προσεχή Μάρτιο) είναι όλο και πιο κυρίαρχη στους Συντηρητικούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...