576
Ο Παντσέρι μετά την αποστρατεία του από την Ευρωβουλή έφτιαξε μια ΜΚΟ για μίζες | CreativeProtagon

Στους λογαριασμούς της ΜΚΟ του Παντσέρι βρίσκεται όλο το «ζουμί»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 19:44
Ο Παντσέρι μετά την αποστρατεία του από την Ευρωβουλή έφτιαξε μια ΜΚΟ για μίζες
|CreativeProtagon

Στους λογαριασμούς της ΜΚΟ του Παντσέρι βρίσκεται όλο το «ζουμί»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 19:44

Υπάρχει ένα μέρος όπου οι Βέλγοι πιστεύουν ότι θα βρουν τον πραγματικό θησαυρό της υπόθεσης των δωροδοκιών του Κατάρ, έγραψε η Repubblica. Και αυτό δεν είναι ο πάτος της βαλίτσας του πατρός Καϊλή, ούτε ο πάτος της άλλης τσάντας, του Παντσέρι. Αλλού βρίσκεται το «ζουμί» της ιστορίας, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Fight Impunity, της ΜΚΟ που μαστόρεψε ο Παντσέρι για να… καταπολεμήσει την ατιμωρησία όσων ανά τον κόσμο ευθύνονται για… παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τέτοιοι λογαριασμοί υπάρχουν στο Βέλγιο βέβαια, αλλά και στο Κατάρ και στο Μαρόκο.

Το Μαρόκο πού κολλάει; Στο γεγονός ότι ο Παντσέρι τού αναγνώρισε προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δηλαδή έπραξε και με το Κατάρ. Αυτές οι αναγνωρίσεις των «σπουδαίων βημάτων προς τα εμπρός» που υποτίθεται ότι είχαν κάνει οι συγκεκριμένες αραβικές χώρες ήρθαν σε εποχή δύσκολη για τη ΜΚΟ του Παντσέρι, ένα ευαγές ίδρυμα με έτος γέννησης το 2019 και ονομασία Fight Impunity.

Αν και ο Παντσέρι είχε στηλιτεύσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες, από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν, δεν πήρε το δάνειο ύψους 175.000 ευρώ που είχε ζητήσει από την Ευρωβουλή. Είχε εγκριθεί αρχικώς, αλλά κατόπιν κάπου σκάλωσε η δουλειά. Και, ως γνωστόν, τα λεφτά, πέρα από αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα για τον καθένα, είναι και καύσιμο κίνησης για τη μηχανή της υπεράσπισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στη Γη… Το Fighy Impunity ήταν όλη η ζωή του Παντσέρι έπειτα από τη ευρωβουλευτική αποστρατεία του – διότι υπήρξε και ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, δηλαδή της Κεντροαριστεράς.

Πόθεν το χρήμα της ΜΚΟ

Η Repubblica δεν στάθηκε πολύ στην ψηφοφορία της Ευρωβουλής για το Κατάρ, αλλά σε ένα ουσιστικότερο στοιχείο. Ναι μεν η ΜΚΟ δεν πήρε λεφτά από την Ευρωβουλή, παρά ταύτα ήταν υπερδραστήρια. «Πόθεν το χρήμα;» ρωτούσαν τον Παντσέρι οι γνωστοί του στις Βρυξέλλες. «Ιδιωτικές δωρεές» τους απαντούσε, συμπληρώνοντας ότι «παίρνει κεφάλαια που προέρχονται από χώρες κινδύνου». Ηταν φλύαρος, αλλά ό,τι και να έλεγε δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα. Ετσι και αλλιώς, τα κανάλια χρηματοδότησης της ΜΚΟ παρέμεναν άγνωστα. Δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας, συνεπώς δεν είχε καμία υποχρέωση να υποβάλει οικονομικά στοιχεία. «Αρα δεν γνωρίζουμε ποιος χρηματοδοτούσε την ΜΚΟ, για πόσον καιρό, ούτε για ποιον λόγο» κατέληξε σε συμπέρασμα η Repubblica.

Η σελίδα της Repubblica που αποκαλύπτει τα έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ του Παντσέρι. Στη φωτογραφία επάνω δεξιά εικονίζεται ο πρώην ευρωβουλευτής (δεξιά) με τον μαροκινό διπλωματικό που έδινε «δώρα» στη ΜΚΟ και έναν εν ενεργεία ιταλό ευρωβουλευτή
Οι υποκλοπές φωτίζουν

Οι ερευνητές της υπόθεσης, συνέχισε το ιταλικό Μέσο, έχουν κάποια βοήθεια από τηλεφωνικές υποκλοπές που δείχνουν τη ροή του χρήματος του Παντσέρι και τη δυνατότητα κυκλοφορίας του χρήματος στους λογαριασμούς του σε Βέλγιο και Ιταλία. Φωτίζουν επίσης και τις διαδρομές του χρήματος της ΜΚΟ. Μάλιστα σε μία υποκλαπείσα συνδιάλεξη γίνεται λόγος για «δώρα» που έλαβε ο Παντσέρι από τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, κάποιον Αμπνεραχίμ Ατμούν. Αυτός έχει φωτογραφηθεί με τον Παντσέρι στους διαδρόμους της Ευρωβουλής, μαζί με τον εν ενεργεία  ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Κοτσολίνο.

«Εγκληματική οργάνωση»

Κλείνοντας το ρεπορτάζ της η Repubblica φιλοξένησε δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Λούκα Βιζεντίνι ο οποίος ανακρίθηκε από τους Βέλγους και αφέθηκε ελεύθερος. «Παρεξηγήθηκαν οι συνεργασίες μου με τη Fight Impunity» είπε αυτός. «Προφανώς ήταν μία εγκληματική οργάνωση που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ για να διαφθείρει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να λάβουν ευνοϊκότερες θέσεις απέναντι στην καταρινή κυβέρνηση. Εχω δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...