674
| InTime News / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Υπάλληλοι της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ στο στόχαστρο Ντογιάκου για τις διαρροές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 13:34
|InTime News / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Υπάλληλοι της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ στο στόχαστρο Ντογιάκου για τις διαρροές

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 13:34

Οι διαρροές που αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές από κρατικούς λειτουργούς και την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκονται στο στόχαστρο της ποινικής προκαταρτικής έρευνας στην οποία προχώρησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Οπως έχει ήδη επισημανθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Την έρευνα ανέλαβε ο ίδιος ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας ακριβώς λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν σε παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή άλλα που ανήκουν στην ΑΔΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως έγινε γνωστό ήδη από την Παρασκευή.

Διευκρινίζεται πως έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών –αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ. Το γεγονός, δε, ότι την έρευνα αυτή έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ισίδωρος Ντογιάκος δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω ζήτημα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις είχε ζητήσει, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προ ημερών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

«Ολες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο»

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απάντησε θετικά την Παρασκευή στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών σε σχέση με την υπόθεση παρακολούθησής του –εφόσον αυτό κατατεθεί επίσημα– καθώς και στο αίτημα του κόμματος για νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (περισσότερα εδώ), στον απόηχο των παραιτήσεων του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Αναφορικά με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ιδιαίτερα, κυβερνητικές πηγές διεμήνυσαν, πως αν η ΕΥΠ είχε ενημερώσει ως όφειλε την πολιτική ηγεσία, σε σχέση με τις επίμαχες κινήσεις της, σε καμία περίπτωση δεν θα δινόταν συγκατάθεση για άρση απορρήτου –η παραίτηση του κ. Κοντολέοντα ήταν μονόδρομος «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Σε ό,τι αφορά στον κ. Δημητριάδη, η παραίτηση του αποδόθηκε, από τις ίδιες πηγές, στη στοχοποίησή του και το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του ως ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ώστε να πληγεί ο Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι ο μέχρι την Παρασκευή Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το Predator, ενώ ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά όσων τον εμπλέκουν σε υποθέσεις με το παράνομο λογισμικό προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε επισήμως στους λανθασμένους χειρισμούς της υπηρεσίας πληροφοριών ωστόσο έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως βούληση της κυβέρνησης είναι να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση. Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Οικονόμου επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Η ΝΔ, αντίστοιχα, απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος επίσης ζήτησε να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή– περί «ελληνικού Watergate» και περί σκανδάλου παρακολουθήσεων με πολιτικό υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως «όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν». Ωστόσο, απαντήσεις ζητήθηκαν και από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική δήλωση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...