711
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την άφιξή της στο Καστελόριζο | Theodore Manolopoulos / HP Handout

Ταξίδι υψηλού συμβολισμού: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2020, 23:55
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την άφιξή της στο Καστελόριζο
|Theodore Manolopoulos / HP Handout

Ταξίδι υψηλού συμβολισμού: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2020, 23:55

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πάτησε το πόδι της στη γη του Καστελόριζου στις 11 π.μ. την Κυριακή. Τυπικά η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μεγίστη ήταν για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, ως μέρους των Δωδεκανήσων, ωστόσο όλα τέθηκαν υπό διαφορετικό πρίσμα καθώς η Τουρκία στοχοποίησε τις τελευταίες ημέρες το Καστελόριζο για να προβάλλει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της για την κυριαρχία της στην Αν. Μεσόγειο.

Ετσι, το αν για παράδειγμα η πτήση της Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν με ή χωρίς παρενοχλήσεις από τουρκικά μαχητικά ήταν από την αρχή ένα ζήτημα.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το kathimerini.gr, το ελικόπτερο που μετέφερε την Πρόεδρο στο νησί προσγειώθηκε χωρίς κανένα συμβάν ή παρενόχληση από την τουρκική πλευρά.

Ζεύγη ελληνικών μαχητικών ήταν σε επιφυλακή για την ασφαλή μετάβαση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο νησί. Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν και αυτά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κινούνταν αποκλειστικά στον τουρκικό εναέριο χώρο, χωρίς να πλησιάσουν στον ελληνικό.

Η Πρόεδρος, αμέσως μετά την άφιξή της, παρέστη σε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης. Στη συνέχεια επρόκειτο να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Μεγίστης ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Επιπλέον, επισκέφτηκε το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, ενώ λίγο αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στο λιμάνι και στο μνημείο της Κυράς της Ρω που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχονησίδα.

Το απόγευμα επισκέφτηκε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου όπου και διανυκτέρευσε.

«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Μεγίστης.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας. Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε ακόμη σκάφη του Λιμενικού και την πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» στο πλαίσιο της παραμονής της στον Δήμο Μεγίστης.

«Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα» τόνισε η Πρόεδρος μετά το πέρας της επίσκεψής της.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου», είπε ακόμη. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς».

Προφανώς όχι κατά σύμπτωση, την ίδια ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στο Καστελόριζο, ακριβώς απέναντι, στο Κας κατέφτανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την επίσκεψη Ακάρ «μήνυμα προς την Ελλάδα».

Σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της καλής γειτονίας και του διαλόγου, ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, έστω και αν μόλις πριν από δύο ημέρες απειλούσε την Ελλάδα «να μην γίνει μεζές στο πιάτο».

Το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη θεία λειτουργία για την γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού.

Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Από τη Βουλή των Ελλήνων παρευρίσκονται ο βουλευτής Δωδεκανήσων της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...