289
Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» | REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Στην Αττάλεια επέστρεψε το «Oruc Reis», δεν ανανεώθηκε η NAVTEX

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 10:15
Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»
|REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Στην Αττάλεια επέστρεψε το «Oruc Reis», δεν ανανεώθηκε η NAVTEX

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 10:15

Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τον Ταγίπ Ερντογάν; Να αντιλήφθηκε ότι όλοι, ή σχεδόν όλοι, είναι απέναντί του; Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Αγκυρας να μην ανανεώσει την (παράνομη) NAVTEX για σεισμογραγικές έρευνες η οποία έληξε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, είναι ένα στοιχείο αποκλιμάκωσης: το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά του πλοία επέστρεψαν στο λιμάνι της Αττάλειας από όπου είχε αναχωρήσει.

Η πρώτη ένδειξη αποχώρησης, όπως καταγραφόταν και στις ιστοσελίδες που παρακολουθούν την κίνηση των πλοίων ήταν η αύξηση της ταχύτητας του σκάφους.

Πάντως, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι η απόφαση για την επιστροφή του σκάφους και την μη ανανέωση της NAVTEX ελήφθη λόγω των συνομιλιών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, συνομιλίες που η Αθήνα αρνείται ότι υπάρχουν, ή έστω υποβαθμίζει τη σημασία τους σε μια απλή ανταλλαγή σημειωμάτων σε τεχνικό επίπεδο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η αποχώρηση του τουρκικού σκάφους είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια προκειμένου η Τουρκία να δείξει με συνέπεια ότι ακολουθεί επιλογές αποκλιμάκωσης, επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο εκπρόσωπος.

Σήμερα Κυριακή η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταβαίνει  στο Καστελόριζο για διήμερη επίσκεψη.

Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού ενώ θα επισκεφθεί επίσης το νησί της Ρω, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο της κυράς της Ρω. Τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο σχολείο του Καστελόριζου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...