1072
Ο Μάκης Μπαλαούρας στην προηγούμενη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχει ιδιαίτερη σχέση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Στο κάδρο των εισαγγελικών ερευνών ο Μπαλαούρας – «έχει συνομολογήσει δωροδοκία» λένε από τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 15:22
Ο Μάκης Μπαλαούρας στην προηγούμενη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχει ιδιαίτερη σχέση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Στο κάδρο των εισαγγελικών ερευνών ο Μπαλαούρας – «έχει συνομολογήσει δωροδοκία» λένε από τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 15:22

Απ’ όλες τις αναφορές περί ενδεχόμενων πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπόθεση της Folli Follie, οι οποίες έχουν εντοπιστεί στην εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείες, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μάκη Μπαλαούρα. Οχι μόνο επειδή ανήκει στον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα και υπήρξε από τους πιο συζητημένους βουλευτές της Πρώτης Φοράς Αριστερά –από τα περίφημες κραυγές «φρουρά φρουρά!» στη Βουλή ως την «13η σύνταξη» που τον κατηγορούσαν ότι έλαβε ως χαμηλοσυνταξιούχος– αλλά και επειδή ως πρώην πλέον μέλος του κοινοβουλίου και χωρίς να έχει διατελέσει υπουργός, μπορεί να μπει άμεσα στο κάδρο των ερευνών της εισαγγελίας.

Οπως μάλιστα ανέφερε η Ιωάννα Μάνδρου στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπαλαούρας «θα διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές καθως τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτόν κρίνονται ότι προσφέρονται για διερεύνηση».

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στην περίπτωση του πρώην βουλευτή Ηλείας και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, είναι ότι υπάρχει μια πληρωμή 80.000 ευρώ από την Folli Follie προς νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας, την οποία εφόσον αποδέχεται, αυτό κατά ορισμένους κύκλους, συνιστά «συνομολογία δωροδοκίας». Ετσι, τη χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και έγκριτος νομικός.

Ο κ. Μπαλαούρας, στο σχόλιό του για τις αποκαλύψεις των όσων βρήκε η έρευνα της PwC στην εσωτερική αλληλογραφία της Folli Follie την περασμένη Δευτέρα, είχε πει μεταξύ άλλων: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας». Οπως εξήγησε ο κ. Βορίδης «η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της δωροδοκίας δεν έχει μόνο αν τα παίρνεις εσύ τα χρήματα αλλά και αν ζητάς χρήματα για λογαριασμό τρίτου».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» και σχολιάζοντας την υπόθεση είπε: «Παρακολουθώ αυτή την υπόθεση από τα ΜΜΕ όπως όλοι μας, κατάλαβα ότι έχουνε υπάρξει κάποια emails στα οποία φαίνεται ότι κάποιος κύριος ο οποίος ήταν υπεύθυνος ασφαλείας, αν κατάλαβα του Κουτσολιούτσου, αυτός ανταλλάσει mail με τον κ. Κουτσολιούτσο και του λέει ότι χρειαζόμαστε στήριξη στην κυβέρνηση, έχουμε στήριξη στην κυβέρνηση, έχουμε τους ανθρώπους μας, αναφέρει τρία ονόματα υπουργών και αναφέρει και το όνομα του τότε προέδρου Οικονομικών Υποθέσεων του κ. Μπαλαούρα και λέει ότι “έχουν αυτοί οι άνθρωποι και κάποιες ανάγκες και καταλαβαίνω ότι δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα και δεν συμφωνώ εγώ με αυτά αλλά τι να κάνουμε τώρα, χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια”. Kαι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναλάβει να καθυστερήσει η υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή, υποθέτω ότι εννοούν την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και χρειάζονται κάποια ποσά και βλέπουμε 80 σε παρένθεση και αν κατάλαβα καλά ο κ. Μπαλαούρας συνομολόγησε ότι πράγματι δοθήκανε 80 χιλιάδες σε νοσοκομείο της περιοχής του. Αν έχει γίνει αυτή η συνομολόγηση από την πλευρά του κ. Μπαλαούρα μάλλον δεν έχει καταλάβει τι έχει συνομολογήσει γιατί συνομολογήθηκε η δωροδοκία. Διότι η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της δωροδοκίας δεν έχει μόνο αν τα παίρνεις εσύ τα χρήματα αλλά και αν ζητάς χρήματα για λογαριασμό τρίτου. Επομένως εδώ ο τρίτος μπορεί να είναι το νοσοκομείο. Άρα αυτό έχει μια συνέχεια για σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος για τα υπόλοιπα δηλαδή άρα ο κ. Σάκος δεν τα βγάζει αυτά από το μυαλό του, ο κύριος αυτός φαίνεται ότι δεν λέει ψέματα υπάρχει επαφή με τον Μπαλαούρα, υπάρχει συνεννόηση με τον Μπαλαούρα, δίνονται και τα 80 χιλιάρικα που πράγματι ζητούνται και πράγματι τα 80 χιλιάρικα δόθηκαν και δόθηκαν με υποδείξεις Μπαλαούρα στο νοσοκομείο της περιοχής του. Αυτό μας λέει ότι συνολικά ενδεχομένως δεν λέει ψέματα ο κυριος αυτός, επομένως περαιτέρω ερευνητέα και η εμπλοκή των τριών υπουργών. Γιατί οι τρείς υπουργοί διέψευσαν φαίνεται όμως ό τι ο κύριος αυτός αυτά που λέει δεν τα βγάζει από το μυαλό του γιατί κάπως επαληθεύονται. Άρα λοιπόν ερευνητέα η εμπλοκή όπως επίσης ερευνητέο διότι ο κ. Σάκος λέει ακόμα ότι όλα αυτά είναι και σε γνώση του Μαξίμου και έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός άρα λοιπόν αυτά όλα δημιουργούν προφανώς την ανάγκη, το λέω πολύ επιείκεια και πολύ χαλαρά, κατ΄ελάχιστον να ερευνηθεί περαιτέρω αυτή η υπόθεση».

Ο κ. Βορίδης επέμεινε στην περίπτωση του κ. Μπαλαούρα: «Η ομολογία Μπαλαούρα έχει μεγάλη σημασία, δεν ξέρω πώς το παραδέχεται και γιατί το παραδέχεται ενδεχομένως γιατί δεν μπορεί και να τ’ αρνηθεί, αλλά το γεγονός ότι κάποιος παραδέχεται ότι υποδεικνύει σε τρίτο και μάλιστα μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι έχουμε “τον άνθρωπο μας αυτός μας βάζει πλάτη, αυτός καθυστερεί την υπόθεση, έχουνε γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουνε και έχει και μια ανάγκη στην περιοχή του να του δώσουμε και 80 χιλιάρικα”»…

Και ο υπουργός συνέχισε: «Μένω έκπληκτος απ’ την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε ένα αντίστοιχο mail το οποίο να ανέφερε ένα όνομα υπουργού της ΝΔ στην υπόθεση Novartis τι θα είχε γίνει. Και φανταστείτε και έναν βουλευτή της ΝΔ να λέει “ναι, πήρα τα 80 χιλιάρικα και τα έδωσα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σε ένα νοσοκομείο στην περιοχή μου αλλά τα πήρα τα λεφτά στα πλαίσια μιας συναλλαγής τέτοιας”. Το λέω αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι λάσπη την ώρα που υπάρχει ομολογία της συναλλαγής».

Κακλαμάνης: «Υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα»

Στο θέμα της χορηγίας των 80.000 ευρώ προς το νοσοκομείο της εκλογικής περιφέρειας του κ. Μπαλαούρα, στάθηκε και άλλος βουλευτής της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Δεν φαντάζομαι ότι πιστεύει κανείς ότι εταιρείες όπως η Folli-Follie διακατέχονται από μεγάλη φιλανθρωπική διάθεση και από μόνοι τους προσέτρεξαν να δώσουν 80 χιλιάδες στο νοσοκομείο του Πύργου ή οποιουδήποτε άλλου νοσοκομείου. Τι στιγμή που είχε ξεσπάσει ήδη και το σκάνδαλο…», σχολίασε με νόημα ο κ. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του επίσης στα «Παραπολιτικά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ποινικό θέμα για τον κ. Μπαλαούρα, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Σίγουρα υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα, για το ποινικό δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος μίλησε και για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει η Βουλή. «Από τη στιγμή που ανακατεύτηκαν ονόματα πολιτικών η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί σε δύο επίπεδα από τη στιγμή που θα έρθουν τα ονόματα στη Βουλή. Το ένα επίπεδο είναι ότι εφόσον σταλεί από την οποιαδήποτε δικαστική αρχή φάκελος στη Βουλή που περιλαμβάνει τα ονόματα το επόμενο βήμα είναι για την άρση της ασυλίας για να μπορέσει να γίνει η ανάκριση όπως πρέπει. Μιλάω για τα τέσσερα ονόματα που έχουν ακουστεί. Από τη στιγμή που θα έρθει ο φάκελος είμαστε υποχρεωμένοι, όλα τα κόμματα, να διαβάσουμε το φάκελο και δεν μπορώ να σας πω από τώρα αν το συμπέρασμα θα είναι ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει εξεταστική όχι. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...