379
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί ως το καλοκαίρι | Menelaos Myrillas / SOOC

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ τα αναδρομικά και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 07:38
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί ως το καλοκαίρι
|Menelaos Myrillas / SOOC

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ τα αναδρομικά και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 07:38

Αρχίζει η μάχη του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν τα περασμένα χρόνια, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα: Αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι μεγάλη…

Στη μείζονα, λοιπόν, ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Θα συζητηθεί ακόμη και η κατάργηση από την 1/1/2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ θα δικαστούν υποθέσεις για τη διεκδίκηση αναδρομικών είτε από την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μετά τον Αύγουστο του 2012, είτε από την απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 για τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Στη δεύτερη περίπτωση, τα αναδρομικά υπολογίζονται από τη δημοσίευση της απόφασης, δηλαδή τον Οκτώβριο και όχι από την ψήφιση του νόμου το 2016.

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφάσισε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στο kathimerini.gr, να δικαστούν οι υποθέσεις με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, δηλαδή μία και έξω, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις δύο πλευρές, συνταξιούχους και Δημόσιο.

Η απόφαση δεν θα ληφθεί σήμερα, αλλά αναμένεται για το καλοκαίρι. Μέχρι την έκδοσή της όλες οι εκκρεμείς δίκες για αναδρομικά παγώνουν.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του ασφαλιστικού φορέα, με το επιχείρημα ότι στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι συνταξιούχοι, ανέφερε ακόμη το ΑΠΕ, διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 και του 2019, θεωρούν ότι το δικαστήριο έχει κλείσει σημαντικά την στρόφιγγα των αναδρομικών. Εκτιμάται, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ότι η απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις.

Εκτιμάται ακόμη ότι η δίκη στο ΣτΕ θα εξασφαλίσει ενιαία λύση του θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές και εφέσεις, προσδοκώντας επιστροφή χρημάτων που ίσως δεν δικαιούνται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...