978
| In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:52
|In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:52

Συνολικά 394 κλήσεις έχει λάβει από την Τετάρτη το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Οι κλήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία, ανέφερε.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική, όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έλαβε 204 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις, προσέθεσε.

Στην Αθήνα, μάλιστα, δεν έλλειψαν και τα προβλήματα στους δρόμους λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αστυνομία χρειάστηκε να προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγα λεπτά μετά τις 18:30, όπως έγινε γνωστό.

Νωρίτερα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε κλείσει για την κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος της Ναυαρίνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος / Twitter

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη, ακόμη, στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Παλαιού Ιπποδρόμου στο ρεύμα προς Πειραιά, στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, καθώς και στη λεωφόρο Βραυρώνος, στην Κερατέα.

Οι εικόνες από τους δρόμους-«ποτάμια» και τους «καταρράκτες» στο κέντρο έκαναν τον γύρο των social media:

Ακόμη, 100 κλήσεις δέχθηκε το Σώμα στη Ζάκυνθο, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Μέχρι τις πέντε το απόγευμα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι είχαν εκδοθεί πέντε προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών, Βορειανατολικού Αιγαίου, της Θάσου, καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης.

«Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο (σ.σ.: την Παρασκευή) το πρωί στα Δωδεκάνησα και γι’ αυτόν τον λόγο, σε λίγα λεπτά θα εκδοθεί ένα ακόμη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των νησιών αυτών», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων: «Σε όλα τα μηνύματα από το 112, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση στους πολίτες, πέραν των οδηγιών του 112:

  • Παραμείνετε πολύ προσεκτικοί,
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας. στις απολύτως αναγκαίες, αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα φαινόμενα και
  • Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας».

«Τονίζουμε ότι, για οποιαδήποτε μετακίνησή μας, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τη βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων, αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Περιφέρεια Αττικής: Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Παρασκευή

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αττική την Παρασκευή, καθώς εξασθενούν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις (δείτε και το παρακάτω δελτίο της ΕΜΥ), ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Περιφέρεια Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, «ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα παραμένει σε ετοιμότητα και πλήρη επαγρύπνηση για την ασφάλεια των πολιτών». «Αντίστοιχο αίτημα για ετοιμότητα έχει διατυπωθεί και προς τις Πολιτικές Προστασίες των Δήμων της Αττικής», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Νεότερα στοιχεία για την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Εκτακτο Δελτίο.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

– στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές

– από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία

– από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου

– από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)

– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)

– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)

– από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...