535
| Shutterstock

Νύχτα εκκαθαρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. στη σκιά των παρακολουθήσεων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 07:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/01/2023, 09:00
|Shutterstock

Νύχτα εκκαθαρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. στη σκιά των παρακολουθήσεων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 07:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/01/2023, 09:00

Μεγάλες αλλαγές στην κορυφή της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς μετά την κρίση των υποστρατήγων ολοκληρώθηκαν και οι κρίσεις των ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα και τη συμμετοχή των αντιστρατήγων Λάζαρου Μαυρόπουλου και Γεώργιου Δούβαλη.

Είναι ενδιαφέρον ότι αποφασίστηκαν αλλαγές των επικεφαλής στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Οπως μάλιστα ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με «προσωπική εντολή» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Πούπουζας Παναγιώτης.

Πιο αναλυτικά, κατά τις κρίσεις της Τετάρτης, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκρινε προακτέους στον βαθμό του αντιστρατήγου τους κατωτέρω υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας:

— Ελευθέριο Γκαρίλα 

— Σπυρίδωνα Σκλάβο 

Εκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους κατωτέρω πέντε υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προάγονται στον βαθμό του αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και τους απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου της θέσης που κατείχαν, θα αποστρατευθούν δε ύστερα από τριάντα ημέρες, με άλλο Προεδρικό Διάταγμα:

— Ηλίας Κοσσυβάκης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων

— Σοφία Λαμπροπούλου, Διοικήτρια της Αστυνομικής Ακαδημίας

— Κωνσταντίνος Δούβαλης, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου

— Νικόλαος Τσέτσικας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ)

— Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων

Εκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω υποστρατήγους Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας:

— Νικόλαο Σπανουδάκη 

— Χρήστο Κονδύλη 

— Δημήτριο Μάλλιο 

— Ελευθέριο Ντουρουντού 

— Εμμανουήλ Δουρβετάκη 

— Απόστολο Μαρτζάκλη 

— Πασχάλη Συριτούδη 

— Δημήτριο Παντελή 

— Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο 

— Αστέριο Μαντζιώκα 

— Γεώργιο Μπάλλα 

— Γεώργιο Λυμπινάκη 

— Γεώργιο Μιχαλόπουλο 

— Αθανάσιο Μπαδέκα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επίσης κρίθηκαν προακτέοι στον βαθμό του υποστρατήγου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, επτά ταξίαρχοι, ενώ 12 ταξίαρχοι αποστρατεύονται.

Στον βαθμό του υποστρατήγου προήχθησαν οι:

– Μπουλούμπασης Χρήστος

– Πούπουζας Παναγιώτης

– Μανούρας Χρήστος

– Μπακόλας Δημήτριος

– Βασιλείου Γεώργιος

– Παπαδόπουλος Γεώργιος

– Καλόγηρος Χαράλαμπος

Ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίθηκαν οι παρακάτω 12 ταξίαρχοι Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι προάγονται στον βαθμό του υποστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και θα αποστρατευθούν ύστερα από 30 ημέρες, με άλλο Προεδρικό Διάταγμα:

– Γερμανός Θωμάς

– Κωστούλας Βασίλειος

– Χριστοδουλίδης Ασημάκης

– Νταλαχάνης Ιωάννης

– Καραϊσκος Γεώργιος

– Παπαδήμος Δημήτριος

– Νέστορας Θωμάς

– Δόσχορης Σπυρίδων

– Ανθούλης Κωνσταντίνος

– Μανουσόπουλος Πολυχρόνης

– Κιαμίλη Χούντα Μαρία

– Οικονομόπουλος Μιχαήλ

Σύμφωνα, πάντως, με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επρόκειτο για «νύχτα εκκαθαρίσεων» καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την αποστρατεία αξιωματικών που συνδέθηκαν άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων.

Κάποιες αποστρατείες ήταν, κατά τις πηγές της εφημερίδας, ένα «μήνυμα», από την ηγεσία της Αστυνομίας, απομάκρυνσης προσώπων που είχαν «τουλάχιστον αμφιλεγόμενο» ρόλο στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, τον δρόμο της αποστρατείας πήραν πέντε υποστράτηγοι, ανάμεσα στους οποίους ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) Νίκος Τσέτσικας. «Και οι δύο υπηρέτησαν επί σειρά ετών στις συγκεκριμένες θέσεις, με τις πληροφορίες πάντως που είδαν τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας να τους τοποθετούν στο περιβάλλον προσώπων –επιχειρηματιών και όχι μόνο– που συνδέθηκαν με την υπόθεση των υποκλοπών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις για την απομάκρυνσή τους είχαν φθάσει, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, ακόμα και στο ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο», έγραψε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News