446
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα | twitter

Στη Ρουάντα ο Δένδιας: «Βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής»

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 13:04
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα
|twitter

Στη Ρουάντα ο Δένδιας: «Βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής»

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 13:04

Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Κιγκάλι (Kigali Genocide memorial), προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Τούτσι, ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρουάντα.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος από την επίσκεψη στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Κιγκάλι. Οι τρομακτικές φρικαλεότητες το 1994 είναι μνημειώδεις. Αισθάνομαι βαθύτατο σεβασμό για εκείνους τους θαρραλέους ανθρώπους που επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της συμφιλίωσης και εύχομαι στους ανθρώπους της Ρουάντα δύναμη και ευημερία. Εχουν δώσει το παράδειγμα για τον κόσμο» έγραψε ο κ. Δένδιας στο βιβλίο των επισκεπτών.

Η πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή σηματοδοτεί τη βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής, καθώς και την παρουσία της στην Υποσαχάρια Αφρική, διεμήνυσε σε προηγούμενη ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την επίσκεψή του στη Ρουάντα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Πολ Καγκάμε, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Βίνσεντ Μπιρούτα, με αντικείμενο την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και της προώθησης της εξωστρέφειας των ελληνικών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλίων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θα υπάρξει παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στη Ρουάντα, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Rwanda Development Board, Ζέφανι Νιονκούρου, καθώς και τη μόνιμη γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Πατρίς Ουγάς.

Προγραμματίζεται, επίσης, η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Ρουάντα».

Με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα λάβει χώρα και η παράδοση δωρεάς 330.000 εμβολίων κατά της Covid-19. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε δωρίσει ήδη 200.000 εμβόλια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...