797
Στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών επιβιβάζονται σε γαλλικό αεροσκάφος με προορισμό το Τζιμπουτί, την Κυριακή | Etat-major des armees/Handout via REUTERS

Στο Τζιμπουτί ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος – απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 06:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2023, 15:05
Στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών επιβιβάζονται σε γαλλικό αεροσκάφος με προορισμό το Τζιμπουτί, την Κυριακή
|Etat-major des armees/Handout via REUTERS

Στο Τζιμπουτί ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος – απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 06:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2023, 15:05

Συνολικά 23 έλληνες πολίτες είχαν απεγκλωβιστεί έως το μεσημέρι της Δευτέρας από το Σουδάν, με τρεις διαφορετικές αποστολές. Παράλληλα, το ένα από τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν φτάσει την Κυριακή στη νότια Αίγυπτο, μετέβη στο Τζιμπουτί τη Δευτέρα, για να παραλάβει τους Ελληνες.

Η πρώτη ομάδα, στην οποία βρίσκονταν οκτώ Ελληνες, ανάμεσά τους και δύο τραυματίες, έφυγε με αεροσκάφος της Γαλλίας το βράδυ της Κυριακής και έφτασε στο Τζιμπουτί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Αλλοι 10 Ελληνες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια των Ιταλών τη Δευτέρα και βρίσκονται και αυτοί στο Τζιμπουτί, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, κατέφθασαν στο Τζιμπουτί άλλοι πέντε Ελληνες, με άλλο ιταλικό αεροσκάφος.

«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Ελληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την Κυριακή είχαν απεγκλωβιστεί οι πρώτοι Ελληνες από το Σουδάν. Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώθηκαν τα εξής:

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπ. Εξωτερικών, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Ιταλοί στρατιώτες και πολίτες μέσα σε ιταλικό C130, μεταφέρονται στο Τζιμπουτί, τη Δευτέρα – Ministero della Difesa/Handout via REUTERS

»Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Εκεί ευρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna), καθώς και προς τη γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η επιχείρηση της Γαλλίας

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφία από την άφιξη του αεροπλάνου στο Τζιμπουτί.

Η Γαλλία απομάκρυνε από το Σουδάν σχεδόν 400 ανθρώπους, γάλλους πολίτες και υπηκόους πολλών άλλων χωρών, πραγματοποιώντας από την Κυριακή, αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα στο Χαρτούμ και το Τζιμπουτί, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πτήσεις αυτές επέτρεψαν να απομακρυνθούν 388 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι γάλλοι υπήκοοι που το επιθυμούσαν καθώς και σημαντικός αριθμός πολιτών άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία), αλλά επίσης αφρικανικών (Νότια Αφρική, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Λεσότο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ρουάντα), αμερικανικών (ΗΠΑ, Καναδάς) και ασιατικών (Ινδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπηρεσίες του κράτους παραμένουν όλες σε πλήρη κινητοποίηση για να εξασφαλισθούν νέες απομακρύνσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό», υπογραμμίζει το υπουργείο επαναλαμβάνοντας την «έκκληση προς όλα τα μέρη να σταματήσουν οι μάχες και να υπάρξει επιστροφή στον πολιτικό διάλογο».

Γάλλοι στρατιώτες κατευθύνονται με μεταγωγικό αεροσκάφος στο Χαρτούμ για να απομακρύνουν πολίτες – Laure-Anne MAUCORPS/Armee de l’air et de l’Espace/Etat-major des armees/Handout via REUTERS
Η απομάκρυνση των 10 Ελλήνων με τη βοήθεια των Ιταλών

Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Νίκου Δένδια με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, το πρωί της Δευτέρας.

«Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ενημέρωσε το υπουργείο.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι για την πολύτιμη βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη», κατέληξε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...