427
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020 στον Λευκό Οίκο, πριν χαλάσει η φιλία τους... | EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Με πρόδωσε!»: Ο Τραμπ δεν μιλά στον Νετανιάχου γιατί συνεχάρη τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2021, 14:36
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020 στον Λευκό Οίκο, πριν χαλάσει η φιλία τους...
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Με πρόδωσε!»: Ο Τραμπ δεν μιλά στον Νετανιάχου γιατί συνεχάρη τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2021, 14:36

Χολωμένος με την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε σε ισραηλινό δημοσιογράφο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Μπαράκ Ραβίντ ότι αισθάνεται προδομένος από τον Νετανιάχου, ενώ ισχυρίστηκε (χωρίς να ισχύει αυτό) ότι ο Ισραηλινός ήταν ο πρώτος ηγέτης που δημόσια αναγνώρισε τη νίκη του Μπάιντεν. Αυτά παρά το  ότι, κατά τον Τραμπ, «έκανα περισσότερα από κάθε άλλον που ασχολήθηκε μαζί του [ενν. με τον Νετανιάχου]».

Τα σχόλια, όπως γράφουν οι Times, είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλιο, στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και περιλαμβάνονται σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο Ισραήλ αυτές τις ημέρες. Ο Νετανιάχου ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ ως τον Ιούνιο του 2021.

«Ακόμη συμπαθώ τον Μπίμπι. Αλλά μου αρέσει να είσαι πιστός. Ο πρώτος που συνεχάρη τον Μπάιντεν ήταν ο Μπίμπι. Και όχι απλά τον συνεχάρη, αλλά το έκανε και σε βίντεο. Προσωπικά απογοητεύτηκα μαζί του. Θα μπορούσε να μην είχε μιλήσει. Εκανε τρομερό λάθος», είπε ο Τραμπ.

Οταν ο δημοσιογράφος επισήμανε στον Τραμπ ότι άλλοι ηγέτες είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν πριν από τον ισραηλινό πρωθυπουργό (που έστειλε βιντεομήνυμα 12 ώρες μετά την οριστικοποίηση της νίκης), ο Τραμπ άφησε όλη την οργή του να ξεσπάσει: «Ηταν πολύ πολύ πρόωρος, περισσότερο από άλλους. Από τότε δεν του ξαναμίλησα. Γ… τον».

Συνέχισε, όπως γράφουν οι Times, λέγοντας όσα έκανε για να βοηθήσει το Ισραήλ, όπως η απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και η βοήθεια στη σύναψη των «Συμφωνιών του Αβραάμ» με αραβικά κράτη. Όπως λέει, αυτά έγιναν πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ και βοήθησαν τον Νετανιάχου αν όχι να νικήσει, τουλάχιστον να μην τις χάσει, κατά τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Αργότερα, σε συμπληρωματική συνέντευξη που έδωσε ο Τραμπ τον Ιούλιο, είπε ότι συμπαθεί τον Νετανιάχου, αλλά «ήταν [πρωθυπουργός] για πολλά χρόνια», για την ακρίβεια 15, από τα οποία τα 12 τελευταία ήταν συνεχόμενα. Μίλησε και πάλι για αυτό το βίντεο, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου «σαν να εκλιπαρούσε για την αγάπη του Μπάιντεν».

Το γραφείο του Νετανιάχου περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά βαθιά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για όσα έκανε για το Ισραήλ, αλλά εκτιμά και τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ και για αυτό και συνεχάρη τον νέο αμερικανό ηγέτη. Ωστόσο ο Γιαΐρ Νετανιάχου, γιος του πρώην πρωθυπουργού και άτυπη «φωνή» του στα social media, έκανε retweet σε σχόλιο χρήστη που έγραφε ειρωνικά ότι «ο Μπίμπι προτίμησε τα συμφέροντα του Ισραήλ από το να κρατήσει επαφή με ένα δισεκατομμυριούχο. Τι ντροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...