345
|

H βουβουζέλα μου κι εγώ

H βουβουζέλα μου κι εγώ

Αυτή είναι η βουβουζέλα μου. Ξέρω ότι το χρώμα δεν είναι και το καλύτερο, αλλά ήταν το μοναδικό διαθέσιμο. Οι μπλε είχαν τελειώσει. Αγοράστηκε από το επίσημο κατάστημα της διοργάνωσης, λίγο πριν τον αγώνα της Ελλάδας με τη Γερμανία. Κόστισε δέκα ευρώ. Το ποσό είναι παράλογο. Ακόμα και στα μαγαζιά που απευθύνονται σε τουρίστες, θα τη βρεις κάτω από τη μισή τιμή. Είναι ένα κομμάτι πλαστικό που βγήκε από απλό καλούπι. Εχει όμως το σηματάκι της FIFA. Κατά τα λοιπά τα media γράφουν πως η FIFA σκέφτηκε να τις απαγορεύσει, αλλά τελικά σεβάστηκε τις παραδόσεις των ντόπιων. Βλακείες. Η FIFA βγάζει τρελά λεφτά από τις βουβουζέλες και δεν έχει κανένα λόγο να τις καταργήσει. Εκτός των άλλων, αν τις καταργούσε τώρα η διοργάνωση θα έχανε τη μιλιά της, ίσως και το χρώμα της.

Εχοντας, λοιπόν, αγκαλιά τη βουβουζέλα μου, σας πληροφορώ ότι το όνομα της έρχεται από τη γλώσσα του Ζούλου και έχει να κάνει με το αυτονόητο, με το φύσημα. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις ήχο από τη βουβουζέλα. Χρειάζεται δουλειά και πνευμόνια. Τα χείλη πρέπει να παραμένουν ενωμένα και ο αέρας να έρχεται με δύναμη από μέσα σου. Αν μπορείς, βάλε και λίγο «λόγο», μία μικρή δόση φωνής. Είδα-και άκουσα-ντόπιους που μεταχειρίζονται τη βουβουζέλα όπως ο Σαλέας το κλαρίνο-μιλάμε για μεγάλη τέχνη. Τις βρίσκεις παντού με κόστος 3-4 ευρώ, εκτός και αν κάνεις τη βλακεία να ψωνίσεις από το γήπεδο. Επίσης έχουν εμφανιστεί και βουβουζέλες για απαιτητικούς. Με επένδυση από χάντρες ή και από δέρμα που ανεβάζουν το κόστος ως και στα 50 ευρώ με την πωλήτρια να απορεί για ποιο λόγο δίνεις τόσα λεφτά για βουβουζέλα. Παρά τα όσα λέγονται στο γήπεδο δεν σε ενοχλούν εκτός και αν έχει βουβουζέλα ο τύπος που κάθεται πίσω σου.
Εχω την αίσθηση ότι η βουβουζέλα κάνει ρίμα με τη βαζέλα, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των παικτών του ΠΑΟ που αγωνίζονται στην εθνική μας ομάδα. Εννοείται πως θα έχω τη βουβουζέλα μου και στο παιχνίδι με την Αργεντινή. Και ψάχνω να της βρω όνομα. Αν έχετα καμιά ιδέα, προσθέστε την στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News