590
Από πρόσφατη διαδήλωση κατά των πυρηνικών όλων στο κέντρο του Βερολίνου | ΑΠΕ - ΕΡΑ

SPD: «Τραμπ, πάρε τα πυρηνικά στο σπίτι σου»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 10:36
Από πρόσφατη διαδήλωση κατά των πυρηνικών όλων στο κέντρο του Βερολίνου
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

SPD: «Τραμπ, πάρε τα πυρηνικά στο σπίτι σου»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 10:36

Κάτι από Αλέξη Τσίπρα θύμισε ο Ρολφ Μούτσενιχ του SPD, του Σοσαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Οπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε διαπρύσια «μάνταμ Μέρκελ go back», έτσι και ο εκ των επικεφαλής της γερμανικής κεντροαριστεράς και «συνεταίρου» στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει ξανά στις ΗΠΑ τα πυρηνικά που το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει «σταθμεύσει» στην Γερμανία.

«Τα πυρηνικά όπλα εντός της γερμανικής επικράτειας δεν αυξάνουν την ασφάλειά μας, αλλά επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel την Κυριακή, όπως αναφέρει το Politico.

Αν και δεν συμμερίζονται όλα τα στελέχη του κόμματος τις απόψεις του Μούτσενιχ, αυτός κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη από την νέα συμπρόεδρο της παράταξης, Σάσκια Έσκεν.

«Τα ατομικά όπλα σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά αεροπλάνα δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε κάτι επιθυμητό, ενώ είναι και κάτι που μας κοστίζει πολύ ακριβα», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Οπως αναφέρει το άρθρο, «τα αιτήματα της ηγεσίας του SPD ξανανοίγουν την παλιά συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν θα πρέπει να παραμείνουν υπό την προστατευτική «πυρηνική» ομπρέλα που οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στη χώρα από τη δεκαετία του 1950».

Οι της αριστερής πτέρυγας του κόμματος βλέπουν τα πυρηνικά όπλα ως μια περιττή πρόκληση απέναντι στη Ρωσία – ψυχροπολεμικές εντάσεις οι οποίες εξαφανίστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι ΗΠΑ εγκατέστησαν πυρηνικά στην Γερμανία για την αντιμετώπιση της απειλής από τα σοβιετικά πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που βρίσκονταν τοποθετημένα στην Ανατολική Ευρώπη.

Πολλοί στο SPD επιθυμούν εδώ και πολύ καιρό στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, μια χώρα την οποία αισθάνονται περισσότερο πολιτιστικά «συγγενή» σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό και θεωρούν την παρουσία των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Γερμανία ως ένα  σημαντικό εμπόδιο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Όσο όμως οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν η κύρια δύναμη στον κυβερνητικό συνασπισμό, η επιθυμία των Σοσιαλδημοκρατών για αποχώρηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Γερμανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Και αυτό επειδή η γερμανική Κεντροδεξιά θεωρεί την πυρηνική ασπίδα των ΗΠΑ ως το «κλειδί» και τον βασικό παράγοντα για τις τόσες δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας της χώρας.

Ααφαλώς, η χρονική συγκυρία της παρέμβασης του Mούτσενιχ δεν ήταν τυχαία.

Πριν μερικές ημέρες το Βερολίνο ενέκρινε την προμήθεια 45 αμερικανικών αεροσκαφών F/A-18E/F της Boeing.

Από τα 45 αεροσκάφη, τα 30 θα ανήκουν στην επιθετική έκδοση F/A-18E/F Super Hornet και τα υπόλοιπα 15 στην έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler προκειμένου να αντικαταστήσουν τα γηραιά Tornado.

Το θέμα εδώ είναι τα 30 αεροσκάφη Super Hornet τα οποία είναι πιστοποιημένα να φέρουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Με την πράξη της αυτή, η γερμανική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του NATO, «δεμένη» ακόμη πάνω στην ζώνη της αμερικανικής επιρροής.

Ενα μαχητικό F/A-18E/F Super Hornet

Το πρόβλημα του SPD ουσιαστικά είναι τριπλό: αφενός θέλει να διώξει τα πυρηνικά από την χώρα και αφετέρου έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν συμφωνεί στην κατεύθυνση της αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας στο 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να «πιάσει» το επιβληθέν όριο του ΝΑΤΟ.

Με το Βερολίνο λοιπόν να μην δαπανά το 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς, ο Τραμπ συνεχίζει να χαρακτηρίζει, προκλητικά, την γερμανική κυβέρνηση ως «τσαμπατζήδες». Γεγονός που δημιουργεί τον τρίτο πόλο διαφωνίας του SPD: κανείς εντός των κύκλων του κόμματος δεν έχει καμία απολύτως εκτίμηση και εμπιστοσύνη στον αμερικανό πρόεδρο.

«Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αν ο Τραμπ σχεδίαζε όντως μια πυρηνική επίθεση, ότι θα τον μετέπειθε το Βερολίνο μόνο και μόνο επειδή διαθέτει μερικές πυρηνικές κεφαλές;», αναρωτιέται με νόημα ο Μούτσενιχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...