362
Ο Ολαφ Σολτς μιλά στο γερμανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Michele Tantussi

Σολτς προς Κρεμλίνο: Περιμένουμε άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 12:16
Ο Ολαφ Σολτς μιλά στο γερμανικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Michele Tantussi

Σολτς προς Κρεμλίνο: Περιμένουμε άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 12:16

Ο Ολαφ Σολτς ζήτησε από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στη συνέχεια τη ρωσική πρωτεύουσα, τη στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

«Περιμένουμε από τη Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για τη Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Με τα ραντεβού του στο Κίεβο και το Κρεμλίνο, ο Σολτς ακολουθεί τα βήματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μιας διπλωματικής λύσης.

Δεχόμενη κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά συγκαταβατική απέναντι στην Μόσχα λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, η Γερμανία ανέβασε χθες τους τόνους.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κινδύνου στρατιωτικής σύρραξης, ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, και η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία», δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Η κατάσταση είναι πλέον «κρίσιμη, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τελευταία ευκαιρία»

Η επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στη Μόσχα είναι «πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη της ειρήνης, δήλωσε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία, Αντριι Μέλνικ στο Bild TV.

«Εχουμε την αίσθηση ότι ένας πόλεμος γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτος», πρέπει να προετοιμασθούμε «για το χειρότερο».

Ο Ολαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ότι η επιβολή καταστροφικών δυτικών κυρώσεων θα είναι «άμεση» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, απειλές που μέχρι στιγμής δεν έχουν πτοήσει το Κρεμλίνο.

Ενα από τα θέματα που οι Αμερικανοί έχουν θέσει στο τραπέζι, παρά την γερμανική απροθυμία, είναι η τύχη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάσθηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο δέχεται δριμείες επικρίσεις για την άρνησή του να στείλει όπλα στους Ουκρανούς.

«Ζητώ επισήμως από τους εταίρους μας να αποφασίσουν σε ποια πλευρά τοποθετούνται: στην πλευρά της Ουκρανίας που αμύνεται ή στην πλευρά του επιτιθέμενου», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, που έχει ζήσει επί πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου και παραμένει σταρ.

Η ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με τη συγκέντρωση άνω των 100.000 ρώσων στρατιωτικών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...