471
Σέρβοι του Κοσόβου διαδηλώνουν στη Μιτρόβιτσα: πλέον έχουν παραιτηθεί από τις δουλειές τους στη δημόσια διοίκηση, κυρίως δε από την αστυνομία | REUTERS/Laura Hasani

Μπαρουταποθήκη: Σέρβοι έτοιμοι για όλα στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:20
Σέρβοι του Κοσόβου διαδηλώνουν στη Μιτρόβιτσα: πλέον έχουν παραιτηθεί από τις δουλειές τους στη δημόσια διοίκηση, κυρίως δε από την αστυνομία
|REUTERS/Laura Hasani

Μπαρουταποθήκη: Σέρβοι έτοιμοι για όλα στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:20

Εικόνα διάλυσης στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου περιέγραψε ρεπορτάζ της Repubblica. Ο ανταποκριτής της Φάμπιο Τονάτσι μετέδωσε ότι όχι μόνο παραιτήθηκαν ομαδικώς οι Σέρβοι από την αστυνομία και από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ότι κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν κατά της κυβέρνησης της Πρίστινα, δηλαδή κατά των Κοσοβάρων Αλβανών, «αν ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι στείλει τις ειδικές δυνάμεις με σκοπό να εξαναγκάσει τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες στα οχήματά τους», να βγάλουν τις σερβικές και να βιδώσουν τις κοσοβάρικες. Το Κόσοβο μπορεί να μην είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος (ούτε από την Ελλάδα έχει αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του), ωστόσο ο Τονάτσι έγραψε ότι «το κράτος στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου έχει ανασταλεί».

Η σύντομη αναδρομή στις ταραχώδεις φάσεις της περιοχής έπεισε τον Ιταλό ότι οι τελευταίες διαδηλώσεις των Σέρβων δεν έχουν προηγούμενο. Παραιτήθηκε κόσμος και κοσμάκης, από χωροφύλακες μέχρι δημάρχους και ακόμη πιο σημαντικά στελέχη της διοίκησης. Το συμπέρασμά του αβίαστο: «Φαρ Ουέστ, λοιπόν, για τους ντόπιους μαφιόζους», δηλαδή χωρίς τους Σέρβους στους μηχανισμούς είναι βέβαιο ότι θα αλωνίσει ανενόχλητος ο υπόκοσμος. Ορισμένοι παραιτηθέντες από αξιώματα Σέρβοι της περιοχής δήλωσαν στον Τονάτσι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους και τα δικαιώματά τους, τα οποία, όπως υποστήριξαν, καταπατούν οι Αλβανοί με πρώτον απ’ όλους τον ίδιο τον Κούρτι. Επίσης δήλωσαν ανένδοτοι για τις σερβικές πινακίδες των οχημάτων τους επειδή τις θεωρούν κομμάτι της ταυτότητάς τους.

Ο Τονάτσι θύμισε τα γεγονότα του 1990 και σημείωσε επίσης ότι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Human Center Mitrovica, οι ντόπιοι Σέρβοι σε ποσοστό 69% κρίνουν ότι η πιθανότητα νέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο εθνικών κοινοτήτων (ορθόδοξοι χριστιανοί Σέρβοι από το ένα μέρος, μουσουλμάνοι Αλβανοί από το άλλο) είναι πολύ υψηλή και ότι το 68% του εκεί σερβικού στοιχείου είναι έτοιμο να αντισταθεί εμπράκτως, με δράση πολιτικής ανυπακοής, αν αρχίσουν οι κατασχέσεις των οχημάτων κατά το σχέδιο της διοίκησης Κούρτι. Ενα στατιστικό δείχνει πολλά: από τα 9.000 αυτοκίνητα που φέρουν σερβικές πινακίδες μόλις 20 έχουν «φορέσει» οικειοθελώς τις κοσοβάρικες. Κάποιος είπε στον Ιταλό ότι «οι προδότες της σερβικής υπόθεσης» τιμωρούνται με εμπρησμό οχήματος ή και με οικίας ακόμη.

Και ο Τονάτσι έκλεισε ως εξής: «Η διεθνής κοινότητα φοβάται τη σπίθα στην μπαρουταποθήκη. Ετσι η ιταλική κυβέρνηση έστειλε 23 καραμπινιέρους, εκτός από τους 600 που εμπλέκονται στην KFOR, για την προστασία του προσωπικού της EULEX, της ευρωπαϊκής πολιτικής αποστολής. Στη βάση του ΝΑΤΟ, στην Πρίστινα, έφθασαν βρετανικές και αμερικανικές ενισχύσεις. Οι Αλβανοκοσοβάροι ψιθυρίζουν, ή και φωνάζουν ενίοτε, ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η Ρωσία. Ωστόσο η εντολή για τις μαζικές παραιτήσεις ήρθε από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος στο Παρίσι ενδέχεται να δει τον Κούρτι στο περιθώριο συνάντησης που διοργάνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στον Σέρβο θα θέσει τη γαλλογερμανική πρόταση περί αναγνώρισης του Κοσόβου από πλευράς Σερβίας, κάτι που το Βελιγράδι απορρίπτει εξ ορισμού. Στόχος είναι η αποφυγή της αιματοχυσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...