400
Ιούλιος 2022: Kυριάκος Μητσοτάκης και Κιρίλ Πετκόφ (τέως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) ανοίγουν τη στρόφιγγα εγκαινιάζοντας τη λειτουργία τουIGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria) | INTIMEnews

Πώς η Βουλγαρία έσωσε την Ουκρανία στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου με τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 11:28
Ιούλιος 2022: Kυριάκος Μητσοτάκης και Κιρίλ Πετκόφ (τέως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) ανοίγουν τη στρόφιγγα εγκαινιάζοντας τη λειτουργία τουIGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria)
|INTIMEnews

Πώς η Βουλγαρία έσωσε την Ουκρανία στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου με τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 11:28

Τη μυστική βοήθεια της Βουλγαρίας προς την Ουκρανία, σε κρίσιμες στιγμές του πολέμου με τους Ρώσους την περασμένη άνοιξη, αναδεικνύει το Politico, επικαλούμενο σχετική έρευνα της γερμανικής εφημερίδας WELT.

Ο στρατός της Ουκρανίας εκείνο το διάστημα ήταν σε απελπιστική κατάσταση, καθώς είχαν εξαντληθεί τα καύσιμα και τα πυρομαχικά που χρειαζόταν. Η σωτηρία ήρθε απροσδόκητα από τη Βουλγαρία, περιγράφει το δημοσίευμα.

Η συμβολή της –με καύσιμα και όπλα σοβιετικής κατασκευής– στην αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στον ρώσο εισβολέα ήταν καθoριστική, τονίζεται, αλλά έπρεπε να κρατηθεί και μυστική για λόγους εσωτερικής πολιτικής (όπως π.χ. λόγω φιλορώσων πολιτικών στην κυβέρνηση και της πολιτικής ελίτ εν γένει στη βαλκανική χώρα, που οδήγησαν τη Σόφια να δηλώσει ότι δεν εξοπλίζει την Ουκρανία).

Η δήλωση αυτή δεν ήταν όμως παρά ένα προπέτασμα καπνού, καθώς η WELT μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, και τον υπουργό Οικονομικών του, Ασεν Βασίλεφ, παρουσιάζει πώς η Βουλγαρία παρέκαμψε την απόφαση αυτή και χρησιμοποίησε μεσάζοντες για να παράσχει στο Κίεβο ζωτικές προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και ντίζελ σε μια κρίσιμη καμπή των μαχών πέρυσι.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην αρχική φάση του πολέμου προέρχονταν από τη Βουλγαρία», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο Πετκόφ.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι το ντίζελ που προμήθευε η Βουλγαρία στην Ουκρανία προερχόταν από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε διυλιστήριο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο τότε ανήκε στη ρωσική εταιρεία Lukoil.

«Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κατά καιρούς κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ουκρανίας», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ στη WELT.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ήδη από τις 27/4, η Gazprom επέλεξε τη Βουλγαρία ως την πρώτη χώρα της ΕΕ που διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ομως η Σόφια δεν υποχώρησε. Μέσα σε 24 ώρες, ο πρωθυπουργός Πετκόφ παρουσίασε μια λύση oργανώνοντας δύο δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ — στην ίδια τιμή ανά κ.μ. που πλήρωνε η Gazprom.

Οπως εξήγησε, οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να το ακολουθήσουν. «Κατέστησα σαφές στις συνομιλίες ότι τα τάνκερ είναι ένα πολιτικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη ότι υπάρχουν πάντα τρόποι εξόδου από την εξάρτηση από τη Ρωσία», τόνισε, ενώ επίσης είχε στη διάθεσή του και τη σύνδεση του αγωγού ΙGB  με την Ελλάδα που είχε ολοκληρωθεί προσφέροντας εναλλακτικές σε ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...