453
| INTIMEnews

Προβληματισμός για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 09:05
|INTIMEnews

Προβληματισμός για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 09:05

Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού τον χειμώνα εξέφρασε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πρώιμη έξαρση της γρίπης στη χώρα μας.

Είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός, είπε ο υπουργός, και από τη μία σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τη συνύπαρξη κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού, ενώ από την άλλη εκτίμησε ότι φέτος, τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει και υπάρχουν πλέον και οι αντιικές θεραπείες.

Οσον αφορά την παρατηρούμενη έξαρση της γρίπης, ο υπουργός εξήγησε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια ήμασταν προστατευμένοι από τον ιό, δεδομένου ότι με τη μαζική χρήση της μάσκας περιοριζόταν και η μετάδοση.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας, ενώ η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.

Ακομη, όμως, και αν υπάρξει ανάγκη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διαβεβαίωσε.

Αναφορικά εξάλλου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας, όπως σε όλο τον κόσμο, για να διευκρινίσει:

«Εχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες όπως ήταν η Δέλτα. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα», πρόσθεσε, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και τεστ».

Υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας, συμπλήρωσε, για να επαναλάβει ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφεξής ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς, όπως είπε, δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του. Πρωτίστως, τόνισε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.

«Αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είπε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα γίνει κανονικά, τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, σημείωσε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια, εκτιμώντας ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβριο.

Συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν και τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα, παρότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Οσο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, σημείωσε ότι θα γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον, συνέστησε ωστόσο παράλληλα στους γονείς να κάνουν προληπτικά ένα τεστ στα παιδιά τους πριν πάνε σχολείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...