303
|

Από τη Νέα Υόρκη στον Νέο Κόσμο

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 24 Νοεμβρίου 2015, 21:36

Από τη Νέα Υόρκη στον Νέο Κόσμο

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 24 Νοεμβρίου 2015, 21:36

Η Διεθνής Κοινοπραξία Καλών Τεχνών (IFAC) είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που έχει ως βάση τη Νέα Υόρκη. Δημιουργήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Lee Wells, περιγράφεται ως ένα «ημι-νομαδικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ» και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών, επιμελητών, συμβούλων, συλλεκτών και επαγγελματιών του πολιτισμού, επιδιώκοντας να διευρύνει τον διάλογο στο πεδίο των τεχνών. Από τη δημιουργία της, τη δεκαετία του 1990, η IFAC έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκθέσεις σε περισσότερες από 20 χώρες, με τη συμμετοχή πολλών αναδυόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε το ελληνικό παράρτημα της IFAC, σε ένα καινούριο χώρο τέχνης στον Νέο Κόσμο (Γαλαξία 11). H εναρκτήρια ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων εικαστικών τιτλοφορείται «Κατάσταση», θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και συμπίπτει με την 20ή επέτειο λειτουργίας της κοινοπραξίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, έχει σκοπό να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εκθέσεων το οποίο θα επικεντρώνεται σε νέες μορφές τέχνης, βίντεο και συλλογικά έργα, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες και διοργανωτές.

Από τη Νέα Υόρκη στον Νέο Κόσμο. Γιατί η Αθήνα; Ο διευθυντής της IFAC, Lee Wells, εξηγεί την επιλογή: «Αφού αναζητούσαμε έναν ευρωπαϊκό κόμβο δραστηριότητας για περισσότερα από πέντε χρόνια, φτάσαμε στο συμπέρασμα πως η Αθήνα ήταν το μέρος που ανταποκρινόταν σε όλα μας τα κριτήρια. Βρήκαμε μια ιδιαίτερα δραστήρια και αναπτυσσόμενη καλλιτεχνική σκηνή, μια ισχυρή πολιτιστική ιστορία και μια τοποθεσία βολική ως προς τα διεθνή κέντρα τέχνης. Επίσης, δεν παραβλέψαμε το γεγονός ότι η αμερικανική μέγα-γκαλερί Gagosian είναι εδώ, μαζί με την επερχόμενη Documenta 14 το 2017».

Τον προσεχή Ιανουάριο η IFAC θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά της για την περίοδο 2016 -2017. Όπως λέει ο Lee Wells, ανυπομονούν να γίνουν ένα καθιερωμένο και ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας της Αθήνας στα χρόνια που έρχονται. «Θέλω, όμως, να τονίσω ότι δεν είμαστε μια εμπορική, μετα-διαδικτυακή γκαλερί τέχνης. Είμαστε ανώνυμα χέρια, προγραμματισμένα να οικοδομήσουμε μια ζωτική νέα παγκόσμια αγορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News