353
Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο | EPA/ETTORE FERRARI

Πολιτικό «φλερτ» με τα Κίτρινα Γιλέκα από τους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 12:48
Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο
|EPA/ETTORE FERRARI

Πολιτικό «φλερτ» με τα Κίτρινα Γιλέκα από τους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 12:48

Το εγκώμιο των Κίτρινων Γιλέκων έπλεξε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε ΑστέρΙα Λουίτζι Ντι Μάιο, που εξέφρασε την υποστήριξή του για το κίνημα στη Γαλλία και υποστήριξε ότι «μοιραζόμαστε το ίδιο πνεύμα» με το γαλλικό κίνημα.

Σε ανοιχτή επιστολή, ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, απευθύνεται στα Κίτρινα Γιλέκα για να τους πει ότι «γνωρίζω τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και γιατί αποφασίσατε να βγείτε στον δρόμο».

Τους θυμίζει ότι «στην αρχή είχαμε να υπομείνουμε τον χλευασμό από τους παλιούς πολιτικούς και τις άγριες επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης».

«Κίτρινα Γιλέκα, μην τα παρατάτε! Σήμερα είμαστε κυβέρνηση και αυτοί που αστειεύονταν μαζί μας έχουν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή», τους ενθαρρύνει.

Ο Ντι Μάιο και το κίνημά του έχουν ένα παρελθόν διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας καθώς από κίνημα του Διαδικτύου μετατράπηκε σε κόμμα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο στην Ιταλία, τουλάχιστον σε αριθμό ψήφων.

Η Γαλλία ζήτησε από την Ιταλία να κοιτά τις δικές της υποθέσεις και να φροντίζει την ευημερία των πολιτών της. «Δεν είμαι σίγουρη τι σχέση έχει το ενδιαφέρον με τα Κίτρινα Γιλέκα με την ευημερία των Ιταλών», απάντησε στον ιταλό πολιτικό η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας δεν περνούν την καλύτερη περίοδό τους, όπως σημειώνουν οι Financial Times, λόγω και της λαϊκιστικής κυβέρνησης στη Ρώμη.

Αυτή η πολιτική «υιοθεσία» του κινήματος στη Γαλλία, δεν είναι πάντως άσχετη με τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια αναζητά συμμαχίες στην Ευρώπη για να σχηματίσει δική του εκλογική πλατφόρμα. Ωστόσο, αν και μοιράζεται με τον κυβερνητικό του εταίρο, τη Λέγκα υπό τον Ματέο Σαλβίνι, το ίδιο αντιευρωπαϊκό πνεύμα, δεν θα κατέβουν ως μέλη της ίδιας ομάδας.

Τις δικές του συμμαχίες αναζητά και ο Σαλβίνι, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Πολωνία  για να συναντήσει τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Η εφημερίδα Il Foglio γράφει σχετικά ότι πρόκειται για «πρόβες μιας εθνικιστικής συμμαχίας», με στόχο να μπορέσει να δημιουργηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μια συνεργασία των λαϊκιστικών κομμάτων της Δεξιάς. Και μάλιστα αυτός ο στόχος έκαμψε τις αρχικές αντιρρήσεις του Κατσίνσκι λόγω των στενών δεσμών του Σαλβίνι με τη Ρωσία του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...