551
|

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 153 ψήφους

Avatar protagon.import 19 Νοεμβρίου 2015, 11:38

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 153 ψήφους

Avatar protagon.import 19 Νοεμβρίου 2015, 11:38

Η κυβέρνηση είχε ένα και μόνο πράγμα να κάνει πριν την αξιολόγηση (που δεν έκλεισε ακόμη) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που -επίσης- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη). Να περάσει το πολυνομοσχέδιο.

Κι αυτό έκανε, με το σχέδιο νόμου να υπερψηφίζεται από 153 βουλευτές.

Ωστόσο, η «νίκη» του Αλέξη Τσίπρα είναι… Πύρρειος, αφού για να περάσει το πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε τις ρυθμίσεις των πλειστηριασμών -μεταξύ άλλων- έπρεπε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, να διαγραφεί ο Νίκος Νικολόπουλος από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και γίνει το ίδιο με τον Στάθη Παναγούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος έκανε πράξη αυτό που σκόπευε να κάνει ο κ. Σακελλαρίδης. Ο Στάθης Παναγούλης απείχε από την ψηφοφορία, αφού όπως τόνισε αρνείται να αφήσει «στον δρόμο βιοπαλαιστές, δανειολήπτες, αφήνοντας  τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής». Αν και στην επιστολή του ο κ. Παναγούλης τονίζει πως στηρίζει ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον μέχρι πρότινος βουλευτή Β' Αθήνας, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Το ίδιο έκανε κι ο Πάνος Καμμένος με τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από το πρωί πως θα καταψήφιζε το πολυνομοσχέδιο.

Όλα τα παραπάνω, λίγες μόνο ώρες μετά την πολιτική θύελλα που ξέσπασε με την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο μέχρι το καλοκαίρι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα άκουσε τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο να του ζητά την παραίτησή του, όταν ο τελευταίος ενημερώθηκε για την πρόθεση του κ. Σακελλαρίδη να απέχει από την αποψινή ψηφοφορία.

Το παρασκήνιο λέει πως ο κ. Τσίπρας θέλει με την τακτική που ακολουθεί να δείξει σε όλους πως είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί φαινόμενα κομματικής απειθαρχίας, όπως είχε συμβεί τον Ιούλιο με την περίπτωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπολοίπων τότε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, αφού ο κ. Σακελλαρίδης έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο μέσα στο κόμμα και θεωρείται από τους κεντρικούς πυλώνες της κίνησης των «53», η οποία συνεχώς αυξάνει τις δυνάμεις της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απαντά το Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανέντιμη τη στάση Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές έγιναν μόλις πριν δύο μήνες και ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει το Μνημόνιο και γνώριζε την υποχρέωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την κίνηση του κ. Σακελλαρίδη ως «πλήγμα» για την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία με τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστο Καραγιαννίδη, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καταψηφίσουν και ελήφθη τελικά η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Τι έκανε η αντιπολίτευση
Ολα τα κόμματα κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει καταψηφίζοντάς το, ενώ ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Οι συνάδελφοι πως θα κοιμηθούν το βράδυ ενώ θα έχετε ξεκινήσει τον πρώτο πλειστηριασμό κατοικίας πολίτη που δεν έχει να πληρώσει;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε ότι έρχεται «ο πιο βαρύς χειμώνας» έκανε λόγο, για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και «βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία».

«Εχουμε μια ανάλγητη κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες ξεσπιτώνει τον κόσμο», ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά. «Σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα», συνέχισε για να υποστηρίξει πως «αυτό δεν είναι αριστερά, αλλά συμβιβασμένη κυβέρνηση που τα δίνει όλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News