352
|

Ο Ρέντσι, το νηπιαγωγείο και ο Βαρουφάκης

Ο Ρέντσι, το νηπιαγωγείο και ο Βαρουφάκης

Λόγια του Ματέο Ρέντσι, χτες, στην οικονομική εφημερίδα «24 ώρες», για το ελληνικό πρόβλημα και μια συνοπτική παραλληλία με όσα κάνει η δική του κυβέρνηση και όσα αρνείται η κυβέρνηση Τσίπρα:

«Τις διαπραγματεύσεις τις διέκοψε ο Βαρουφάκης, δυστυχώς. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ποιος λάθεψε πρώτος, δεν είμαστε στο νηπιαγωγείο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μια κοινότητα. Εμείς (σημ.συντ: η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος) προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αλλά δεν καταργήσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στους Ιταλούς για να τις δώσουμε στους Έλληνες. Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση του εργασιακού, αλλά δεν σημαίνει ότι με τα χρήματά μας κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τους φόρους».

Τέσσερις μήνες μετά τον θρίαμβό του στις ευρωεκλογές, ο Ρέντσι προχώρησε με συγκρούσεις, διάλογο, αλλά και συμβιβασμούς στην οδυνηρή μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και, εν μέρει, του συνταξιοδοτικού. Πλήρωσε βαρύ κόστος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Το είδος της κριτικής που δέχτηκε αποτυπώνεται στο σποτ που κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Ιταλία, αλλά και το πολυπληθέστερο στην Ευρώπη, η CGIL, των 5,5 εκατομμυρίων μελών, στο οποίο ανήκουν οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 25% των μελών του είναι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Με μια σατιρική παρωδία των προπαγανδιστικών φιλμ του Μουσολίνι, το συνδικάτο που συνίδρυσαν το 1944 οι προπάτορες του Ιταλικού ΚΚ, στηλίτευσε τις μεταρρυθμίσεις Ρέντσι. Δείτε το έχοντας κατά νου ότι η CGIL δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα παιδιά του ΠΑΜΕ, που ντύνονται ανάλογα με την περίσταση εργάτες ή και… συνταξιούχοι, ούτε, βέβαια, με την παρ' ημίν ΓΣΕΕ. (εδώ)

 

Το βίντεο ήταν μέρος μιας καμπάνιας που κατέληξε στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζομένων στη Ρώμη, τον Οκτώβριο του 2014. Ο Ρέντσι δέχτηκε κριτική και στο εσωτερικό του κόμματος, (βουλευτές και γερουσιαστές αποχώρησαν) αλλά και από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο. Είχε να αντιμετωπίσει όχι τη Ζωή, τον Καμμένο ή τον Λαπαβίτσα, αλλά την πανίσχυρη και σεβαστή από όλους γραμματέα του συνδικάτου Susanna Camusso, τον μετρ του λαϊκισμού Πέπε Γκρίλο και το ιερό τέρας της ιταλικής κομμουνιστικής παράδοσης, τον Ινγκράο. Παρά ταύτα πήρε το ρίσκο, αντιμετώπισε το κόστος και προχώρησε. Γι' αυτό και δεν μπήκε σε αίθουσα νηπιαγωγείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News