424
Φιαλίδια από τα εμβόλια που θα μπορούν να επιλέξουν ως ενισχυτική δόση οι πολίτες στην Ελλάδα που έχουν κάνει Johnson & Johnson | REUTERS /Dado Ruvic

Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό ως ενισχυτικό του Johnson & Johnson

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 27 Οκτωβρίου 2021, 14:07
Φιαλίδια από τα εμβόλια που θα μπορούν να επιλέξουν ως ενισχυτική δόση οι πολίτες στην Ελλάδα που έχουν κάνει Johnson & Johnson
|REUTERS /Dado Ruvic

Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό ως ενισχυτικό του Johnson & Johnson

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 27 Οκτωβρίου 2021, 14:07

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους περίπου 450.000 πολίτες στη χώρα μας που είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό και τώρα επιθυμούν να λάβουν ενισχυτική δόση.

Διευκρινίζεται ότι μόνο για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η ενισχυτική δόση θα επιτρέπεται δύο μήνες μετά την πρώτη και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ (εδώ), καθώς όπως έχει φανεί από την κλινική εμπειρία, το Johnson & Johnson υστερεί λίγο ως προς την αποτελεσματικότητα, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν εγκριθεί (εδώ). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ενισχυτική δόση για τα υπόλοιπα τρία θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Θεμιστοκλέους, θα υπάρχουν αλλαγές στη διαδικασία των ραντεβού, καθώς «από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr θα αναγράφεται πλέον, δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο, το είδος του εμβολίου που χορηγείται», κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου.

Αναφορικά με την ενισχυτική δόση για όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «μπορεί να γίνει είτε με Johnson & Johnson είτε με mRNA εμβόλιο, σε πρώτη φάση μόνο με Pfizer και τις επόμενες ημέρες θα προσαρμόσουμε τη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και με Moderna».

Αποτελεσματικότητα ενισχυτικής δόσης

Τι έχουν δείξει όμως οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης σε όσους χορηγήθηκε Johnson & Johnson;

Σε έρευνα που έκανε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, διαπίστωσε ότι οι λήπτες του εμβολίου της  Johnson & Johnson μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την ενισχυτική δόση των εμβολίων της Moderna ή της Pfizer, παρά από μία δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Η μελέτη εξέτασε και τους τρεις συνδυασμούς εμβολίων που θα παρέχονται στους έλληνες πολίτες. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, τα επίπεδα αντισωμάτων όσων είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson με ενισχυτική δόση αυξήθηκαν:

  • 76 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Moderna
  • 35 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Pfizer
  • 4 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Johnson & Johnson

«Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο τη λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δύο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ό,τι το ίδιο εμβόλιο και στις δύο δόσεις», εξηγεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...