740
Φωτογραφία από παλαιότερη μεταγωγή συλληφθέντος από την Αντιτρομοκρατική στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων | SOOC

Ποινική δίωξη για διέγερση τρομοκρατικής πράξης στον ιρανό «αναρχικό πρόσφυγα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 15:38
Φωτογραφία από παλαιότερη μεταγωγή συλληφθέντος από την Αντιτρομοκρατική στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων
|SOOC

Ποινική δίωξη για διέγερση τρομοκρατικής πράξης στον ιρανό «αναρχικό πρόσφυγα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 15:38

Ποινική δίωξη εν δυνάμει του άρθρου 187Α άρθρο 6 του νέου Ποινικού Κώδικα (περί υποκίνησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων που μπορεί να πλήξουν θεμελιώδεις δομές του κράτους) άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του 23χρονου ιρανού πολιτικού πρόσφυγα, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική σε συνέχεια αναρτήσεών του με τις οποίες καλούσε σε ένοπλη εξέγερση στον Εβρο (εδώ).

Ο 23χρονος συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην πλατεία Βικτωρίας.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, οδηγήθηκε τη Δευτέρα στον εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο τριμελές.

Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχικός πρόσφυγας» είχε εισέλθει στη χώρα μας στις 4 Μαΐου 2017 και κατόπιν αιτήματός του, του χορηγήθηκε άσυλο, ως πολιτικός πρόσφυγας.

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, ο Ιρανός συνελήφθη από λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Ιταλία με πλαστό διαβατήριο.

Προ ημερών, με ανάρτησή του σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούσε το αναρχικό κίνημα να οπλίσει τους μετανάστες στον Εβρο καθώς, όπως έλεγε, «οι σφαίρες είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες».

Σύμφωνα με τις αρχές, η συγκεκριμένη ανάρτηση-προτροπή εμπίπτει στον αντιτρομοκρατικό νόμο, με βάση τον οποίο και συνελήφθη για να οδηγηθεί στη συνέχεια στη δικαιοσύνη.

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας (Αρθρο 187Α)

1. Όποιος τελεί κακούργημα ή οποιοδήποτε έγκλημα γενικής διακινδύνευσης ή έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης υπό συνθήκες ή με τέτοιον τρόπο ή σε τέτοια έκταση που να προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα ή για διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτή ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές ή οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το τελούμενο έγκλημα αυξημένη ως εξής: α) Αν πρόκειται για ποινή ισόβιας κάθειρξης, προβλεπόμενης διαζευκτικά με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δώδεκα ετών. β) Αν πρόκειται για ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δώδεκα ετών. γ) Αν πρόκειται για ποινή κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον επτά ετών. δ) Αν πρόκειται για ποινή φυλάκισης, το κατώτατο όριο επαυξάνεται κατά ένα έτος.

2. Με κάθειρξη έως δέκα έτη τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση του εγκλήματος της παραγράφου 1 (τρομοκρατική οργάνωση). Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για την τέλεση πλημμελημάτων της παραγράφου 1. Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη διάπραξη από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση.

3. Αυτός που διευθύνει την τρομοκρατική οργάνωση του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου μειωμένη (άρθρο 83) τιμωρείται αυτός που διευθύνει την τρομοκρατική οργάνωση του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.

4. Όποιος προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ή για τέλεση ορισμένης τρομοκρατικής πράξης, παρέχοντας σε αυτόν οδηγίες, πληροφορίες ή κατευθύνσεις (στρατολόγηση), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών αν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα και με φυλάκιση έως δύο έτη, αν πρόκειται για πλημμέλημα.

5. Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών, με σκοπό την τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση ενός από τα εγκλήματα της παραγράφου 1 και με επίγνωση του γεγονότος ότι η παρασχεθείσα τεχνογνωσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος με τον ίδιο σκοπό λαμβάνει την εκπαίδευση, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

6. Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση.

7. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, πραγματοποιεί ταξίδι το οποίο διευκολύνει την πραγμάτωση του σκοπού του.