463
Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο | Press service of Simonovsky District Court/Handout via REUTERS

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για τον Ναβάλνι εν μέσω διαδηλώσεων

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 23:46
Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο
|Press service of Simonovsky District Court/Handout via REUTERS

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για τον Ναβάλνι εν μέσω διαδηλώσεων

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 23:46

Το δικαστήριο Σιμόνοφσκι στη Μόσχα καταδίκασε τον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών.

Πρόκειται για την ποινή με αναστολή που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher η οποία μετατράπηκε σήμερα Τρίτη σε ποινή φυλάκισης. Ο Ναβάλνι θα παραμείνει στην φυλακή για μικρότερο διάστημα (συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες) καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, οπότε η περίοδος αυτή θα συμψηφιστεί με την ποινή που του επιβλήθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν έξω και γύρω από το δικαστήριο περισσότερα από 500 άτομα.

Μιλώντας στο δικαστήριο, ο Ναβάλνι κατηγόρησε εκ νέου τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του όπως και της ποινικής δίωξης.

«Αποδείχθηκε ότι για να υπερισχύσει του πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, χρειάζεται απλώς να τον σκοτώσει με χημικό όπλο», είπε ο Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν υπαλληλίσκο, τον οποίο τυχαία τοποθέτησαν στο προεδρικό θώκο, ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε σε debate. «Αυτή είναι η μοναδική του μέθοδος, να προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους», είπε.

Ο εισαγγελέας και ο δικαστής διέκοψαν αρκετές φορές τον Ναβάλνι, λέγοντας του ότι τα όσα λέει δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία δικάζεται και πως δεν βρίσκεται σε συγκέντρωση. Ωστόσο παρά τις διακοπές των δικαστών ο Ναβάλνι κατήγγειλε τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, οι οποίες υπήρξαν οι μεγαλύτερες της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.

Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις | REUTERS/Evgenia Novozhenina
REUTERS/Anton Vaganov
Καταδικάζει η Δύση

Την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση στηλίτευσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο. Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ ζήτησε από τη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...