288
Απαραίτητες οι δόσεις εμβολίων που δεν έγιναν λόγω lockdown στα παιδιά | Shutterstock

Ποια εμβόλια και σε ποια ηλικία είναι υποχρεωτικά – Το νέο πρόγραμμα για το 2020

Απαραίτητες οι δόσεις εμβολίων που δεν έγιναν λόγω lockdown στα παιδιά
|Shutterstock

Ποια εμβόλια και σε ποια ηλικία είναι υποχρεωτικά – Το νέο πρόγραμμα για το 2020

Το πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων για το 2020 απέστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς συλλόγους.

Δεδομένου ότι λόγω του lockdown πολλά παιδιά δεν πραγματοποίησαν τις απαραίτητες επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (εδώ).

Την ίδια στιγμή με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εισηγείται την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, το ζήτημα που έχει προκύψει με την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης «είναι απόρροια της πανδημίας και συνεπώς μια τέτοια καμπάνια θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο επικοινωνιακό πλάνο του υπουργείου».

Οι παιδίατροι προτείνουν, μεταξύ άλλων, ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ σχετικά με την αξία των εμβολιασμών, που θα κινητοποιεί παιδικό αλλά και ενήλικο πληθυσμό προς τη θωράκιση της υγείας του έναντι άλλων σοβαρών λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού.

Το σοβαρό ζήτημα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού λόγω του κορονοϊού, συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την παραμέληση, κατά την περίοδο της καραντίνας, του εμβολιασμού των παιδιών, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Παράλληλα, κάνει σύσταση στους γονείς να φροντίσουν για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ τονίζει την ανάγκη οι ενήλικοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν τα ενδεδειγμένα εμβόλια, όπως για παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών από την Covid-19.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα εμβολιασμού του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...