638
Ο Θάνος Πλεύρης στην τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στο Mega | MegaTV

Πλεύρης: Στις αρχές του 2022 τα φάρμακα κατά του κορονοϊού – Καμία συζήτηση για «μοβ» περιοχές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:05
Ο Θάνος Πλεύρης στην τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στο Mega
|MegaTV

Πλεύρης: Στις αρχές του 2022 τα φάρμακα κατά του κορονοϊού – Καμία συζήτηση για «μοβ» περιοχές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:05

Από τις αρχές του νέου έτους, σε λίγους μήνες δηλαδή, αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιμένοντας, ωστόσο, στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς, όπως είπε, βασικός στόχος είναι να μη νοσήσει κανείς και να μην οδηγηθεί στο νοσοκομείο ώστε να χρειάζεται μετά φαρμακευτική αγωγή.

Σε συνέντευξή του στο Mega, εξάλλου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για θέσπιση «μοβ» περιοχών, στις οποίες, με βάση πληροφορίες που διακινούνταν την Κυριακή, θα τίθενται σε εφαρμογή «εναλλακτικά» περιοριστικά μέτρα.

Οπως τόνισε εν όψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής αύριο ή μεθαύριο, εξετάζεται απλοποίηση των μέτρων στους μεικτούς χώρους, ώστε όλοι να αποκτήσουν «κοινά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης σημείωσε:

«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί».

Οπως είπε, ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

«Προσπαθούμε με τις κινητές ομάδες εκεί όπου έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπήρχε μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ιδανικά, για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό, θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει στο 70% και του ενήλικου πληθυσμού στο 80%.

Πλέον, ο καθένας έχει πρόσβαση στα εμβόλια και η σκυτάλη έχει περάσει στην πειθώ, τόνισε ο κ. Πλεύρης. Η τρίτη δόση εξαρτάται από την ηλικία, αλλά και από τη συμπλήρωση του εξαμήνου, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε.

«Το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και, για παράδειγμα, τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν», είπε.

Ιδιαίτερα, για τους επόμενους μήνες, εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο. Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μη νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για Covid και 50% για non Covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί, δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα Υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ».

Τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μη λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News